De verdachte van de aanslag op de Champs-Élysées in Parijs is volgens bronnen bij de Franse justitie in 2005 al veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens poging tot doodslag.

Hij zou indertijd hebben geprobeerd drie mensen om te brengen, onder wie twee politiemensen.

Om die reden was de man al lange tijd in het vizier van de Franse antiterreurdiensten, aldus de krant Le Parisien.

Het is onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten. Volgens Le Parisien is de verdachte een 39-jarige Fransman. Amaq, het persbureau dat gelieerd is aan de terreurgroep Islamitische Staat meldde eerder dat de verdachte van de aanslag een Belg is met de bijnaam Abu Yousif al-Baljiki.

Bij de schietpartij op de Champs-Elysées is donderdagavond een politieman om het leven gekomen. De politie spreekt eerdere berichten tegen dat een tweede politieman aan zijn verwondingen zou zijn bezweken.

De politie zegt bewust te zijn aangevallen. De motieven van de schutters zijn nog onduidelijk. Dat heeft een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard voor de Franse televisie. Volgens het ministerie zijn er twee politiemensen ernstig gewond.

De toedracht

Er zouden zeker twee schutters zijn geweest van wie er een is doodgeschoten. De schietpartij begon nadat een auto afremde naast een stilstaande wagen van de politie. Er stapte een man uit die direct het vuur opende op de politie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een politieman werd in de auto doodgeschoten, een tweede in de auto raakte zwaargewond. De schutter gebruikte een automatisch wapen ,,Een oorlogswapen”, aldus de zegsman.

De schutter die werd gedood was bekend bij de veiligheidsdiensten, melden bronnen binnen de politie. Kort na de schietpartij deed de politie huiszoeking bij de man.

De tweede schutter zou per trein vanuit België naar Parijs zijn gereisd, aldus bronnen binnen de politie.

De Franse president Hollande is er van overtuigd dat de schietpartij met terreur te maken heeft. Het Franse staatshoofd kondigde aan dat vrijdag het veiligheidskabinet bijeenkomt.

Het publiek is opgeroepen de Champs-Elysées te mijden. De politie is massaal op de boulevard aanwezig.

Campagne presidentsverkiezingen

In Frankrijk zijn in de aanloop naar de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zondag de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Dinsdag werden in Marseille twee mannen opgepakt die plannen zouden hebben voor een aanslag.

De conservatieve Franse presidentskandidaat François Fillon heeft een campagne-activiteit voor vrijdag afgelast, naar aanleiding van de schietpartij in Parijs. Fillon zou naar een campagnebijeenkomst in de Franse Alpen gaan.

Ook Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National schort haar campagne op.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al direct gereageerd op de vermoedelijke terroristische aanslag. Hij condoleert het Franse volk en noemt het “iets verschrikkelijks.”