Een taskforce van Boris Johnson zou werken aan het omzeilen van de pas gemaakte afspraken met de EU

Suella Braverman
  • Een Taskforce Europe zou in het geheim werken aan het omzeilen van de afspraken die de regering Johnson met de EU maakte.
  • De EU en het Verenigd Koninkrijk spraken af dat Noord-Ierland in een douane-unie met de Britten blijft, maar de EU-regels voor de handel volgt.
  • Suella Braverman, de kersverse procureur-generaal, moet nu mogelijk met een advies komen om het omzeilen van die afspraken te rechtvaardigen.

Experts van de Britse regering zoeken naar mogelijkheden om afspraken over controles op het goederenverkeer tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland te omzeilen. Vorig jaar werden er tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nog een overeenkomst gesloten over de gevolgen van de Brexit.

Op basis van anonieme bronnen meldt de Sunday Times nu dat de regering van Boris Johnson in het geheim naar manieren zoekt om onder die afspraken uit te komen. De zogeheten Taskforce Europe zou werken aan nieuwe voorstellen.

Londen en Brussel spraken onder meer af dat Noord-Ierland juridisch in een douane-unie met Groot-Brittannië blijft, maar in de praktijk de EU-regels voor de handel volgt.

Voorganger van nieuwe topadviseur wilde niet meewerken

Een anonieme topfunctionaris zegt in de krant dat er “uitermate serieus wordt gewerkt” aan de plannen. Die vereisen mogelijk dat de nieuwe juridische topadviseur van de regering, Suella Braverman, met een juridisch advies komt om die te rechtvaardigen.

Braverman trad eerder deze maand aan als procureur-generaal. Haar voorganger Geoffrey Cox moest volgens ingewijden het veld ruimen omdat hij niet wilde meewerken aan maatregelen die door de EU gezien zouden worden als een schending van de gemaakte afspraken.

Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU eind januari, maar blijft tijdens een overgangsperiode van 11 maanden nog wel gebonden aan EU-wetgeving. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde zaterdag dat hij “niet zeker weet” of voor het eind van het jaar al een handelsakkoord kan worden gesloten met de Britten.

LEES OOK: Boris Johnson sorteert voor op een snoeiharde Brexit, daarmee gaat het VK eerder op Rusland lijken dan op Australië

Lees ook op Business Insider