Duurzaamheidsadviseurs van bureau Merosch bekeken de effecten als de salderingsregeling verandert. Aanpassing kan grote gevolgen hebben voor de energiekosten en een rem zetten op de realisatie van nul-op-de-meter-woningen.
Minister Kamp heeft aangegeven dat de salderingsregeling aangepast gaat worden de komende jaren. De verwachting is dat de salderingsregeling op termijn zal worden afgeschaft. Dit kan grote gevolgen hebben voor de energiekosten van nul-op-de-meter (NoM) woningen en daarmee de (financiële) haalbaarheid van dit soort zeer energiezuinige woningen.
Dat schrijft Merosch op zijn website. Het bureau heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Rijswijk, Stedin, Energiesprong, Dura Vermeer, KlimaatGarant en de Universiteit Utrecht.
Volgens de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleinzakelijke elektriciteitsverbruikers de stroom die zij zelf opwekken één-op-één verrekenen met de stroom die zij van het net betrekken. Dit financiële voordeel maakt de investering in zonnepanelen rendabel. Zonder salderen zal de terugverdientijd van een zonnestroominstallatie minstens verdubbelen.
Opheffen salderen is nadelig
Conclusie van het onderzoeksrapport is dat de volledige afschaffing van de salderingsregeling op korte termijn (vanaf 2020) een nadelige invloed heeft op de rentabiliteit van investeringen en maatregelen voor energiebesparing en -opwekking.
Ook de NoM-woning komt er bij afschaffing slechter van af. Zelfs door alternatieve technieken te introduceren, zoals lokale tussentijdse energieopslag, neemt de haalbaarheid van een gezonde businesscase voor de nul-op-de-meter-woning af.
In het rapport wordt naar alternatieven gekeken, zoals het uitstellen van afschaffing van de salderingsregeling, het verlagen van de salderingsgrens (nu gelijk aan totale eigen verbruik) of het verlagen van de salderingsvergoeding. Hiermee is de pijn van afschaffing enigszins te verzachten en kan voorkomen worden dat de rem komt te staan op het verduurzamen van bestaande woningen.
Lees hier de Nederlandse samenvatting van het rapport.
Siebe Schootstra is hoofdredacteur van de sites EnergieBusiness.nl, EnergieOverheid.nl en EnergieVastgoed.nl.
Lees ook
Levensduur led-verlichting vaak korter dan geclaimd
Slechts fractie van subsidiepot SDE+ gaat naar zonne-energie
Primeur voor A4: eerste groengas tankstation aan snelweg
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl