Klanten van Rabobank kunnen vanaf woensdag betalen met hun telefoon aan de kassa. Rabobank is de eerste Nederlandse grootbank die dit mogelijk maakt.

Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening.

Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden. Bij bedragen daarboven wel.

Rabobank heeft voor de nieuwe betaalmogelijkheid een speciale app ontwikkeld, de Rabo Wallet. In eerste instantie is die alleen geschikt voor twee toestellen van Samsung (Galaxy S4 en Note 3). De bank rekent erop dat de app eind dit jaar door circa 100.000 mensen gedownload zal zijn.

Contactloos betalen bij andere banken

Ook de andere grootbanken zijn bezig met contactloos betalen. In 2013 hielden Rabobank, ING en ABN Amro in Leiden ook al een gezamenlijke proef voor afrekenen met de smartphone.

ING zegt later dit jaar mobiel betalen te gaan introduceren. ABN Amro komt eveneens met de mogelijkheid, maar wil nog geen indicatie geven wanneer dit gebeurt. Bij deze banken is het wel al een geruime tijd mogelijk om met de betaalpas contactloos te betalen. Rabobank begint eind deze maand pas aan de verspreiding van passen waarmee dit kan.

SNS liet eerder deze week weten ook bezig te zijn met het verkennen van de mogelijkheden om te betalen met de smartphone. De bank in staatshanden verwacht hierover later dit jaar meer te kunnen vertellen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl