De Amsterdamse beurs is maandag licht lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Een verdere daling van de olieprijzen drukte wat op het sentiment. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omlaag.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 431,92 punten. De MidKap noteerde vlak op 673,70 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,7 procent.

Shell stond 0,8 procent lager, vanwege de lagere olieprijzen en een afwaardering door kredietfirma Moody’s.

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van olie- en gasconcern Shell met één stap verlaagd, van Aa1 naar Aa2. Het vooruitzicht is negatief, wat betekent dat de rating nog verder kan dalen.

Volgens Moody’s hangt de afwaardering samen met de hogere schuld van Shell na de dure overname van het Britse gasconcern BG Group. Moody’s stelt dat BG op de langere termijn een sterke bijdrage zal leveren aan Shell, maar dat vanwege de lage olieprijzen de vrije kasstroom van het Brits-Nederlandse oliebedrijf tot en met 2017 negatief zal zijn.

Gemalto speelde 3,4 procent kwijt. De digitaal beveiliger was daarmee de sterkste daler bij de hoofdfondsen.

Winnaar was staalconcern ArcelorMittal (plus 3,1 procent), gevolgd door Aegon dat bijna 2 procent steeg. De verzekeraar verkoopt het merendeel van zijn Britse lijfrenteportefeuille.

ABN AMRO had op de beurs geen last van nieuwe onthullingen uit de Panama Papers, waarin de financiële instelling wordt genoemd. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Delta Lloyd hoger

Bij de middelgrote fondsen ging Delta Lloyd aan kop (plus 3,2 procent) na de formele afronding van de claimemissie

Delta Lloyd maakte vrijdag al bekend dat bestaande aandeelhouders intekenden op 96 procent van de voor hen beschikbare nieuwe aandelen. De rest van het streefbedrag werd ruimschoots opgehaald via een extra ronde onder institutionele beleggers. Met de opbrengst wil Delta Loyd zijn kapitaal versterken, om beter aan de strengere eisen te kunnen voldoen die aan de buffers van verzekeraars worden gesteld.

,,De succesvolle afronding van de emissie betekent op geen enkele manier dat we klaar zijn'', stelde Van der Noordaa. ,,Onze focus ligt op het verder verbeteren van onze onderneming en kapitaalpositie.''

TomTom, Galapagos, Sligro en Besi waren de grootste verliezers met minnen van meer dan 1 procent.

In Frankfurt daalde Prada ruim 8 procent. Het Italiaanse modehuis heeft afgelopen jaar de laagste winst in vijf jaar tijd in de boeken gezet. De onderneming kampt vooral met een zwakke vraag uit Azië. In Zurich steeg luchtvaartcateraar Gategroup meer dan 17 procent, na een overnamebod door het Chinese HNA.

De euro was met 1,1405 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 39,34 dollar. Brent ging ook 1 procent naar beneden, tot 41,53 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl