De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagochtend bescheiden koersuitslagen zien. De aanhoudende stijging van de rentes op de obligatiemarkt zorgde voor terughoudendheid. Ook werd gewacht op de verdere ontwikkelingen rond de Griekse schuldenkwestie.

,,Er gebeurt niet veel op de beurzen. Het trekt wel iets bij, maar de uitslagen zijn miniem. Aan de macrokant komen er geen belangrijke cijfers naar buiten en op het politieke vlak zit de markt te wachten op hoe het gaat aflopen met Griekenland. Voor de rest zorgen de oplopende rentes op staatsleningen voor enige druk op de aandelenkoersen”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 475,63 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 723,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,3 procent hoger.

De hoofdindex in Athene zakte 1,1 procent. De Griekse premier Alexis Tsipras zou woensdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande rond de tafel gaan zitten, maar of dat overleg doorgaat is onzeker. Griekenland kwam dinsdag met nieuwe voorstellen voor een oplossing van de schuldencrisis, maar die plannen zouden door de schuldeisers naar de prullenbak zijn verwezen.

Vopak winnaar

Grootste stijger in de AEX was tankopslagbedrijf Vopak met een plus van bijna 4 procent, na een adviesverhoging door Zwitserse bank UBS.

Het Franse kabelbedrijf Altice was de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent. In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een winst van ruim 3 procent. Toeleverancier aan de chipindustrie Besi sloot de rij met een min van 2 procent.

In Frankfurt ging de Duitse modegroep Gerry Weber ruim 28 procent onderuit, na het loslaten van de doelstellingen. In Brussel won Solvay 3,5 procent. Het Belgische chemieconcern ligt op koers om zijn strategische en financiële doelstellingen voor 2016 te realiseren.

De euro was 1,1308 dollar waard, tegen 1,1275 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 61,38 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,7 procent tot 65,97 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl