Woensdag is er weinig nieuws voor beleggers om op te handelen. Volgens Geerken breekt een ‘wait and see’ fase aan op de beurzen na de flinke opmars in de afgelopen maanden. ,,Beleggers vragen zich af of de verwachtingen te hoog gespannen waren na de tegenvallers van Alcoa en Chevron.”

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen maakte bekend een nieuwe topman te hebben gevonden. Piet Hein Merckens volgt per 1 juni interim-topman Frans Koffrie op. Merckens zwaait nu nog de scepter over de koffie- en thee-activiteiten van het Amerikaanse Sara Lee.

Geerken wees op twee plannen die vooral de bankensector en grondstofgerelateerde fondsen onder druk kunnen zetten. Zo werkt de Amerikaanse president Obama aan een plan om de financiële sector een heffing van 120 miljard dollar op te leggen. Daarmee wil hij banken en verzekeraars eerst staatssteun laten terugbetalen voordat de concerns de winsten over de afgelopen periode gebruiken voor bonussen.

Chinese plannen

China werkt aan strengere regelgeving voor banken ten aanzien van de reserves die zij moeten aanhouden. Daarmee wil China voorkomen dat de economie oververhit raakt. Als die regels er komen, blijft er minder geld over om uit te lenen, aldus Geerken. ,,Het herstel van de wereldeconomie steunt toch vooral op China. De druk op de bankensector werkt door in de grondstoffenhandel en remt daarmee het economische herstel.”

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, verloor dinsdag 3,75 punten, ofwel 1,1 procent en sloot op 336,77 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 532,62 punten.

Amerika in de min

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen daalde met 37,18 punten, of wel 0,4 procent, naar 10626,81 punten. De breder samengesteld S&P 5000-index ging met 10,77 punten omlaag, 0,9 procent, naar 1136,21 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de stemming in de technologiesector, ging zelfs 1,3 procent terug, met 30,10 punten, naar 2282,31 punten.

Op de beurs in Tokio eindigde de toonaangevende Nikkei-index 1,3 procent lager op 10.735,03 punten. Beleggers vrezen dat de plannen van China verdere economische groei in de weg staan.

De euro noteerde woensdagochtend 1,4500 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was de Europese munt nog 1,4525 dollar waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl