De AEX sloot dinsdag 0,2 procent lager op 315,30 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 510,55 punten. De beurs in Parijs sloot 0,1 procent lager en de FTSE in Londen verloor 0,6 procent. De beurs in Frankfurt sloot 0,2 procent hoger.
Bernanke schetste een relatief somber beeld van het herstel van de Amerikaanse economie. De werkloosheid blijft voorlopig hoog en groei van de economie blijft bescheiden, zei hij. Desalniettemin gaf hij geen concrete aanwijzingen dat de Federal Reserve nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie zal aankondigen. De Fed staat klaar om in te grijpen, herhaalde Bernanke. Juist omdat Bernanke toegaf dat de economie er niet zo goed aan toe was, bleef de hoop op steunmaatregelen levend.
ASML
De Dow-Jonesindex sloot dinsdag 0,6 procent hoger op 12.805,54 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,7 procent bij op 1363,67 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 2910,04 punten.
Woensdagochtend opende ASML het Nederlandse cijferseizoen. De chipproducent overtrof met een winst van 292 miljoen euro de gemiddelde analistenverwachting van 283 miljoen euro. De omzet van 1,23 miljard euro kwam exact overeen met de consensus. ASML verwacht in de tweede helft van dit jaar een lichte omzetdaling van 2,5 miljard euro in de eerste helft naar 2,2 à 2,4 miljard euro.
Ericsson
Vorige week maakte ASML bekend dat Intel, een van zijn belangrijkste klanten, een belang in het bedrijf neemt in ruil voor een miljardeninvestering in de ontwikkeling van nieuwe technologie. Dinsdagavond rapporteerdeIntel zijn tweedekwartaalresultaten. De Amerikaanse chipgigant haalde een winst van 2,8 miljard dollar op een omzet van 13,5 miljard dollar. Die resultaten waren iets lager dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.
De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson kwam ook woensdag met zijn resultaten naar buiten. Het bedrijf presenteerde een lager dan verwacht bedrijfsresultaat van 3,3 miljard kroon (386 miljoen euro). Dat kwam vooral door een zwakkere marge. De nettowinst daalde met bijna twee derde tot 1,2 miljard kroon. Ericsson verwacht dat de margedruk vanaf het eind van dit jaar afneemt.
Nordea
Nordea, de grootste bank van Scandinavië, deed het beter dan verwacht met een operationele winst van 1,1 miljard euro. Analisten rekenden in doorsnee op 945 miljoen euro. Wel stelde de bank in toenemende mate last te krijgen van de Europese schuldencrisis, die de economische groei drukt.
De Zwitserse bank Crédit Suisse liet weten zijn kapitaalpositie met 15,3 miljard frank (12,7 miljard euro) te willen verhogen. Daarmee moet de kapitaalratio stijgen van 7 procent naar 9,4 procent.
De euro werd woensdag voor 1,2281 dollar verhandeld, tegen 1,2225 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl