De meeste Europese beurzen zijn maandag na een kwakkelend begin van de dag in de middaghandel verder opgeklommen. De Amerikaanse beurzen zijn de handelsweek maandag met verliezen begonnen.

Een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen gaf steun aan de handel in Europa. De Amsterdamse aandelenbeurs begon de dag met een klein verlies, maar maakte die min al snel weer goed. De AEX vertoonde daarmee hetzelfde beeld als de graadmeters in Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan.

De AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,3 procent hoger op 455,87 punten. De MidKap won 1 procent tot 668,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij. Londen ging 0,2 procent omlaag. In Madrid en Milaan stegen de beurzen respectievelijk 1 en 0,5 procent.

Griekse beurs daalt

De beurs in Athene noteerde 2,8 procent in de min, na een aanvankelijk verlies van circa 4 procent. Griekenland sprak zich zondag uit tegen het strenge bezuinigingsbeleid. De linkse partij Syriza werd de grootste tijdens de verkiezingen en vormt een coalitie met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken. Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de eurolanden, het IMF en de ECB Griekenland hebben opgelegd.

Grootste daler in de AEX was digitaal beveiliger Gemalto met een min van 1,4 procent. Kabelmaatschappij Altice stond bovenaan met een winst van 3,3 procent. Op de lokale markt daalde HAL 0,6 procent. De investeerder brengt zijn optiekdochter GrandVision op 6 februari naar de beurs.

In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in goede aarde. Het aandeel van de Belgische branchegenoot van Ahold won bijna 6 procent. Aer Lingus klom in Dublin 1,7 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij neemt een nieuw overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, in overweging na eerder al twee overnamepogingen van IAG af te hebben gewezen.

De euro was 1,1255 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 45,34 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 48,42 dollar per vat.

Wall Street begint zwak

De Amerikaanse beurzen zijn de handelsweek maandag met verliezen begonnen. Beleggers verwerken onder meer de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. Verder is er niet veel nieuws om de handel richting te geven.

Beursbedrijf NYSE liet weten de gewone openingstijden te hanteren, ondanks de dreiging van een grote sneeuwstorm die New York lijkt te gaan raken.

Nabeurs openen onder meer Microsoft (-0,7 procent) en Texas Instruments (-0,8 procent) de boeken.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,4 procent lager op 17.610 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2045 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 4744 punten.

IBM hoger

Het aandeel IBM klom 1,8 procent. Naar verluidt is het concern bezig met een omvangrijke reorganisatie waarbij mogelijk 110.000 banen verdwijnen. IBM zou zich beter willen concentreren op dienstverlening via het internet.

Telecomconcern AT&T (-0,8 procent) liet weten uit te breiden in Mexico met de overname van Nextel Mexico voor bijna 1,9 miljard dollar.

Grote fusie Amerikaanse oliebedrijven

De Amerikaanse eigenaar van oliepijpleidingen Energy Transfer Partners (-2,3 procent) legt 18 miljard dollar (16 miljard euro) op tafel om zijn branchegenoot Regency Energy Partners (plus 9 procent)  in te lijven, zo lieten beide bedrijven maandag weten.

Het overnamebedrag is inclusief schuld en bestaat uit aandelen en contanten. De overname wordt naar verwachting in het tweede kwartaal afgerond. Door de samenvoeging willen de bedrijven flinke kostenbesparingen realiseren en verder groeien.

Baas Barbiemaker Mattel weg

Topman Brian Stockton vertrekt per direct bij de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel (-1,8 procent), zo maakte het bedrijf achter merken als Barbie, Hot Wheels en Fisher-Price maandag bekend.

Stockton wordt voorlopig opgevolgd door medebestuurder Christopher Sinclair. De reden van zijn vertrek werd niet genoemd, maar Mattel kampt al geruime tijd met tegenvallende resultaten.

Uit voorlopige cijfers die maandag werden gepubliceerd, blijkt dat Mattel in 2014 de omzet met 7 procent heeft zien afkalven tot 6 miljard dollar (5,3 miljard euro). Dat kwam niet alleen door de nadelige gevolgen van de dure dollar, maar ook door een lagere vraag naar bijvoorbeeld Barbiepoppen. Ook in het voor speelgoedmakers cruciale vierde kwartaal viel de omzet flink terug.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl