De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger. Grootste daler in de AEX was olieconcern Shell met een min van meer dan 1 procent.
De meeste Europese aandelenbeurzen wisten maandagochtend na een kwakkelend begin de weg omhoog te vinden. De verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland zorgde niet voor onrust op de financiële markten. Ook bood een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen steun aan de handel.
,,De reactie op de Griekse verkiezingen valt mee. Het was al duidelijk dat Syriza de verkiezingen zou winnen. Het zal wel een lastig onderhandelingsspel worden tussen de EU en de Grieken, maar de markt rekent erop dat de Grieken uiteindelijk toch zullen inbinden aangezien ze weinig troeven in handen hebben”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 455,98 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 666,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,5 procent bij. Londen ging 0,3 procent omlaag.
De beurs in Athene verloor 1,4 procent. Griekenland heeft zich zondag uitgesproken tegen het strenge bezuinigingsbeleid. Syriza werd de grootste tijdens de verkiezingen. De partij wil een einde maken aan de bezuinigingen die de eurolanden, het IMF en de ECB als voorwaarde hebben opgelegd voor de noodkredieten die aan Griekenland werden verstrekt.
Shell daler in AEX
Grootste daler in de AEX was olieconcern Shell met een min van meer dan 1 procent. Baggeraar Boskalis stond bovenaan met een winst van 3 procent na een adviesverhoging door ING. Op de lokale markt daalde HAL 0,6 procent. De investeerder brengt zijn optiekdochter GrandVision op 6 februari naar de beurs.
In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in goede aarde. Het aandeel van de Belgische branchegenoot van Ahold won ruim 4 procent. Aer Lingus klom in Dublin 1,5 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij neemt een nieuw overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, in overweging na eerder al twee overnamepogingen van IAG af te hebben gewezen.
De euro was 1,1246 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 45,06 dollar. Brentolie kostte ook ruim 1 procent minder, op 48,19 dollar per vat.
Ondernemers: Duitsers positiever, Nederlanders minder optimistisch
Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in januari licht verbeterd, blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut Ifo maandag presenteerde.
De vertrouwensindex, die de verwachtingen over de economische ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden weergeeft, kwam uit op een niveau van 106,7, tegen 105,5 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 106,5. Het is de derde maand op rij dat de graadmeter stijgt.
De stemming van ondernemers in de Nederlandse industrie is in januari juist wat verslechterd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De indicator van het producentenvertrouwen zakte naar 2,8. Dat wil zeggen dat er 2,8 procent meer optimisten zijn dan pessimisten. In de voorgaande maand december waren er nog 3,4 procent meer optimisten, de hoogste stand sinds mei 2011.
De lichte verslechtering komt doordat ondernemers minder positief waren over hun productie in de komende drie maanden. Ze oordeelden daarentegen positiever over hun orderportefeuille en over hun voorraden gereed product ten opzichte van de verwachte vraag.
Sinds oktober 2012 is de trend van het producentenvertrouwen positief.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl