Op de eerste dag van het tweede kwartaal van 2020 dalen de beurzen weer. De AEX-index verloor woensdag zo’n 3 procent.

Beleggers zien dat de economische impact van de coronacrisis zeer stevig is.

Uitbreiding van voorzorgsmaatregelen in de VS duidt erop dat het nog even kan duren voordat de economie van landen weer normaal kan functioneren.

De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met een fors verlies begonnen aan het tweede kwartaal. Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood na de verliesbeurt op Wall Street een dag eerder.

De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Dat rapport kan een voorbode zijn voor het officiële banencijfer, dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

 De Amerikaanse president Donald Trump wil met Rusland en Saudi-Arabië om de tafel over de ongekende daling van de olieprijzen van de afgelopen weken. “We gaan met elkaar zitten en dan kijken we wat we kunnen doen”, aldus Trump.

De olieprijzen zijn in een vrije val geraakt, niet alleen door de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus, maar ook door onenigheid tussen Saudi-Arabië en Rusland over de te volgen prijsstrategie. Beide landen overspoelen sindsdien de markt in een gevecht om marktaandeel.

Lees ook op Business Insider

Trump zegt dat hij de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en de Russische president Vladimir Poetin heeft aangesproken op de situatie, die ook de Amerikaanse olie-industrie hard raakt. “De twee landen zijn het aan het bespreken”, zegt hij. “En ik schuif daarbij aan op een gepast moment, als dat nodig is.”

Oliekartel OPEC is er vooralsnog niet in geslaagd om een datum vast te stellen voor onderhandelingen, die een einde zouden kunnen maken aan de prijzenoorlog.

Brentolie kostte woensdag 3,6 procent minder op 25,40 dollar per vat.

AEX verliest ongeveer 3%

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3 procent lager op 468 punten. De hoofdindex raakte in het eerste kwartaal 20 procent kwijt. De MidKap daalde 2,4 procent tot 650 punten.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 4,5 procent. De beurs in Milaan verloor 2,2 procent.

In de Verenigde Staten heeft president Trump de Amerikanen opgeroepen om nog zeker 30 dagen sociaal afstand te houden vanwege het coronavirus. De komende twee weken worden volgens Trump erg zwaar. De president en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hebben daarnaast ideeën geopperd voor een nieuw steunpakket.

Op het Damrak gingen alle 25 AEX-bedrijven omlaag. Verzekeraar Aegon was de grootste daler met een min van 5,7 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal zakte ruim 5 procent.

Beursintermediair Flow Traders, die goede zaken doet in tijden van onrust op de beurzen, voerde de schaarse stijgers in de MidKap aan met een plus van ruim 2 procent.

Aperam daalde 3,6 procent. De roestvrijstaalproducent stelt de start van zijn aandeleninkoopprogramma met zes maanden uit. Aperam heeft door de pandemie een groot deel van zijn fabrieken moeten sluiten en heeft al forse maatregelen genomen om de kosten te verlagen. Dividenden worden wel uitbetaald.

HSBC en Standard Chartered verloren rond 7 procent in Londen. Beide Britse banken hebben het dividend geschrapt op verzoek van de Britse financiële toezichthouder. De Duitse bandenmaker Continental zakte 6 procent na het loslaten van de verwachtingen.

De euro was 1,0972 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder.

LEES OOK: Deze vuistregel moet je niet vergeten bij de coronascrash, als je voor de lange termijn belegt