De Amsterdamse beurs is maandag van start gegaan met een nieuwe samenstelling voor de belangrijkste beursindices. Betalingsverwerker Adyen is gepromoveerd naar de AEX, net als chemicaliëndistributeur IMCD.

Uit de AEX-index zijn verdwenen kabel- en telecombedrijf Altice Europe en verlichtingsbedrijf Signify, die een plaatsje hebben gekregen in de AMX-index voor middelgrote fondsen.

Ook fitnessketen Basic-Fit is nieuw in de AMX-index, waar grootvoedingshandel Sligro uit is gevallen.

De AEX-index kende maandag een rustige openingen. Na enkele minuten handelen noteerde de hoofdindiex 0,1 procent in de min op 551,51 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 778,74 punten.

De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt bleven vrijwel vlak. Londen steeg 0,2 procent.

Adyen koploper in AEX

Betaalbedrijf Adyen was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van ruim 2 procent, na het nieuws dat de concurrenten Worldpay en FIS gaan fuseren. Met de deal is een bedrag gemoeid van 43 miljard dollar.

ING stond onderaan in de AEX-index met een verlies van 2,2 procent. De bank is ook in Italië op de vingers getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken.

Lees ook op Business Insider

De beurshandel staat deze week opnieuw in het teken van de Brexitperikelen en de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak was betaalbedrijf Adyen in trek na fusienieuws in de sector.

Volg de AEX-index hier op finanzen.nl