Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

De verwachting is dat de centrale bank zijn ruime monetaire steunprogramma doorzet. De ECB komt om 13.45 uur met zijn beleidsbesluit. Kort daarna geeft president Mario Draghi een toelichting.

De AEX-index in Amsterdam noteerde 0,4 procent in de plus op 464,09 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 660,17 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt stonden vlak tot 0,4 procent hoger.

In de AEX verloor maritiem dienstverlener SBM Offshore 0,1 procent, na een winstwaarschuwing.
Tankopslagbedrijf Vopak was de grootste daler met een verlies van 1 procent. Grootste stijgers in de hoofdindex waren staalconcern ArcelorMittal en kabelaar Altice, met plussen van 2 procent.

TomTom winnaar

TomTom stond bovenaan de MidKap met een winst van 2 procent, nadat het zijn samenwerking met technologiebedrijf Pitney Bowes uitbreidde. Air France-KLM won bij de middelgrote fondsen 1,1 procent. Het bedrijf meldde dat er vorige maand aanzienlijk meer passagiers zijn vervoerd. De groei was zichtbaar bij alle onderdelen van de luchtvaartcombinatie, waar ook Transavia bij hoort.

TUI steeg in Frankfurt 1,1 procent na de publicatie van jaarcijfers. In Milaan steeg UniCredit 1 procent. De Italiaanse bank versterkte zijn kapitaalbuffers door de verkoop van een belang in de Poolse Bank Pekao, voor enkele miljarden. Monte dei Paschi di Siena won bijna 6 procent. De noodlijdende Italiaanse bank heeft de ECB meer tijd gevraagd om zijn geplande kapitaalinjectie van 5 miljard euro afgerond te krijgen.

Rosneft was een opvallende winnaar op de beurs in Londen, met een winst van ruim 6 procent. Het staatsinvesteringsfonds van Qatar en grondstoffenbedrijf Glencore kopen voor 10,5 miljard euro een groot belang in het Russische staatsolieconcern.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 50,04 dollar en Brent noteerde 0,6 procent hoger op 53,34 dollar. De euro was 1,0795 dollar waard, tegen 1,0757 dollar bij het slot op woensdag.