In Amsterdam maakten beleggers dinsdagochtend even pas op de plaats. De AEX won bij de opening 1 procent.

Licht herstel na het verlies van 5,2 procent op maandag voor de Amsterdamse beurs. Kort na de opening noteerde de AEX-Index ongeveer een procent hoger op 423 punten.

Alle hoofdfondsen stonden dinsdag in de plus, aangevoerd door olie- en gasconcern Shell. Vitamine- en vezelbedrijf DSM won 1,5 procent, na de aankondiging dat er wereldwijd 900 tot 1.100 banen worden geschrapt, waarvan de helft in Nederland.

(klik op tabel voor uitvergroting)

aex

De Amsterdamse beurs profiteerde dinsdag mede van het feit dat de verliezen op Wall Street, na een paniekerige opening, maandag beperkt bleven. De Dow Jones sloot uiteindelijk 3,6 procent lager.

Dinsdagochtend noteerden Chinezen beurzen wel weer fors lager. De Shanghai Composite verloor ruim 7 procent.

Domper China en falen goedkoop-geldbeleid centrale banken

Na  'Zwarte Maandag' ziet de grote lijn op de beurzen er als volgt uit. Even kort resumerend. Nadat China twee weken geleden besloot zijn munt te devalueren en er enkele zorgwekkende cijfers naar buiten kwamen over de Chinese groei, zijn beurzen wereldwijd in paniek geraakt.

Achteraf verklaren is altijd makkelijk, maar veel analisten wijzen hoofdzakelijke op twee dingen.

1)Structureel tragere groei in China betekent minder sterke groei van de vraag naar grondstoffen en energie, maar mogelijk ook minder sterke groei van de vraag naar (westerse) producten voor de Chinese middenklasse.

2)Het lage rente-beleid van de centrale banken in de VS en Europa is uitgewerkt. Centrale banken hebben het rentewapen de afgelopen jaren steeds ingezet om de groei te stimuleren. Dat heeft lenen erg goedkoop gemaakt, aandelenkoersen opgedreven en in sommige gevallen tot overinvesteringen geleid. Maar het fundamentele probleem van westerse economieën is niet opgelost: hoge schulden uit de vorige crisis, lage productiviteitsgroei en een steeds geringere toename van het arbeidsaanbod door de vergrijzing.

Aandelen onderuit, olie goedkoop, euro iets sterker

Het grote plaatje op de beurzen is hiermee als volgt:

- aandelen zijn hard gedaald (de Amsterdamse AEX-Index sloot maandag op 419 punten en is daarmee bijna terug op het niveau van begin dit jaar, na een eerdere klim tot boven het niveau van 500 punten.)

- olieprijzen zijn hard gedaald: een vat Noordzeeolie kost nog maar 43 dollar, ruim 20 dollar minder dan in juni.

- valutakoersen van munten uit opkomende markten zijn met 7 tot 20 procent gedaald ten opzichte van de euro in de afgelopen weken

- de euro heeft juist aan kracht gewonnen tegenover de dollar in augustus, terwijl de munt eerder dit jaar fors minder waard werd. Maandag was een euro ongeveer 1,16 dollar waard.

- obligaties van sterke landen, zoals Duitsland, zijn in trek. Maar dat betekent ook dat Duitsland en Nederland de marktrentes voor staatspapier zien dalen. De rente voor de Duitse tienjarige staatslening zakte maandag tot 0,6 procent.

Apple's Tim Cook over China, bitcoin lijdt

Dan de trivia...

- Technologiereus Apple staat niet bekend om zijn openheid tegenover nieuwsgierige journalisten. Eén van de vragen die in de media worden gesteld: hoe zit het met Apple in China, nu het daar minder lijkt te gaan. Willen de Chinezen nog steeds massaal aan de iPhone en de iPad?

De Amerikaanse beursgoeroe Jim Cramer kon maandag trots melden dat hij een persoonlijke email van Apple-topman Tim Cook had ontvangen. "Ik krijg elke dag updates over onze prestaties in China, ook vanmorgen. En ik kan je zeggen dat we blijvend sterke groei hebben gekend in China in juli en augustus", schreef Cook.

Het aandeel Apple leed maandag fors verlies tijdens de handelssessie in de VS, maar sloot slechts 2,5 procent lager.

- Hoe gaat het met de bitcoin tijdens de huidige beurspaniek? Niet zo goed. De virtuele munt verloor maandag ongeveer 7 procent van zijn waarde tegenover de dollar, zo signaleerde de site Quartz. De reden? Handelen in bitcoins blijkt erg populair te zijn in...China.

Zakenbank Goldman Sachs schatte eerder dat 80 procent van het volume van de bitcoinhandel op Chinese fora plaatsvindt. En juist daar hebben beleggers het momenteel vrij zwaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl