,,De opening zal voor een deel in het teken staan van de resultaten van grote Europese bedrijven. Ondertussen woekert de schuldencrisis voort. Volgens Citigroup bestaat er een kans van 90 procent dat Griekenland de eurozone zal verlaten. Ook heeft kredietbureau Egan-Jones de waardering van Italië fors verlaagd. Daarnaast wil Italië donderdag 8,5 miljard euro ophalen met 2-jarige staatsleningen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
Shell zag de nettowinst over het tweede kwartaal met 53 procent afnemen tot ruim 4 miljard dollar (circa 3,3 miljard euro) als gevolg van een lagere olieprijs. Unilever behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 13,3 miljard euro. Analisten gingen uit van een omzet van 13 miljard euro.
Nutreco
Diervoederbedrijf Nutreco en chiptoeleverancier ASM International (ASMI) brachten ook de resultaten naar buiten. ASMI rapporteerde een winst van 18 miljoen euro in het tweede kwartaal, tegen 50 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet daalde met 20 procent. Nutreco behaalde in de eerste helft van 2012 een omzet van 2,35 miljard euro, nagenoeg in lijn met de verwachting van analisten.
In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag kleine winsten zien. De stemming werd gesteund door kwartaalcijfers van lokale en internationale bedrijven, die over het algemeen positief uitvielen. In Tokio sloot de Nikkei 0,9 procent hoger.
Gemengd beeld
Bedrijfsresultaten zorgden woensdag voor een gemengd beeld op Wall Street. Teleurstelling over de verkoopcijfers van Apple drukte op de Nasdaq en de S&P 500. Sterke resultaten van Boeing en Caterpillar hielden de Dow Jones na drie achtereenvolgende dagen met verlies op positief terrein.
De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 12.676,05 punten. De brede S&P 500 sloot na een negatief begin nagenoeg onveranderd op 1337,89 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 2854,24 punten.
Kleine winsten
De Europese beurzen eindigden eerder op de dag overwegend met kleine winsten dankzij meevallende kwartaalresultaten van toonaangevende Europese bedrijven. Een onverwacht sterke terugval van de huizenverkopen in de Verenigde Staten deed een groot deel van de winsten echter teniet.
In Amsterdam sloot de AEX-index 0,4 procent hoger op 313,09 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 489,49 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen 0,2 en 0,3 procent. De FTSE-index in Londen sloot vlak.
De euro was donderdag voorbeurs 1,2150 dollar waard, tegen 1,2130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 88,67 dollar per vat en Brentolie zakte 0,1 procent tot 104,30 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl