Aegon heeft zijn verkopen vorig kwartaal op bijna al zijn belangrijkste markten zien stijgen en verwacht dat die gunstige trend doorzet. Dat zei bestuursvoorzitter Alex Wynaendts donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van de verzekeraar tegen AFN.
,,We hebben een goed momentum opgebouwd”, stelde Wynaendts. ,,Met de juiste producten en distributiekanalen profiteren we van de groeiende behoefte aan zekerheid en aan sparen voor de toekomst. Dit ondersteunt de verdere groei van onze verkopen.”
Aegon profiteert onder meer van het economisch herstel in de Verenigde Staten, de grootste markt voor het bedrijf. Vooral de aan pensioen gerelateerde producten van dochteronderneming Transamerica lopen daar goed. In Nederland is Wynaendts ,,verheugd” over de groei van de pensioenverkopen. Op de thuismarkt betaalt de sterke financiële positie van Aegon zich uit, stelde de topman. ,,Financiële kracht wordt steeds belangrijker. Als bedrijven hun pensioenen overdragen dan kijken ze daar uiteraard scherp naar.”
Verandering
De Britse markt is volgens Wynaendts nog in verandering, na de invoering van het provisieverbod aldaar. Aegon kende volgens hem een sterk kwartaal in Groot-Brittannië, maar zag ook enkele bestaande klanten vertrekken naar concurrenten. In Oost-Europa en Spanje is het beeld gemengd. Per saldo groeien de verkopen in Oost-Europa wel, maar in Spanje nam de verkoop af. Wynaendts schreef dit toe aan de beëindiging van diverse samenwerkingsverbanden in het Zuid-Europese land. Daarnaast is de samenwerking met Santander nog vers, waardoor resultaten nog op zich laten wachten.
Aegon zag de kosten vorig kwartaal licht oplopen. Volgens Wynaendts kwam dit vooral door eenmalige kosten van 32 miljoen euro voor de herstructurering van het bedrijf in Groot-Brittannië. ,,Een ander deel van de hogere kosten is direct gerelateerd aan de toename van de omzet. Tegen die kosten hebben we geen bezwaar'', voegde hij daaraan toe.
Een eventuele afwaardering van de Nederlandse kredietwaardigheid is voor Aegon geen punt van zorg, aldus de topman. ,,Dat is vooral een technische kwestie. Ik verwacht geen grote afschrijving. Als de rating op AA+ wordt gezet is de Nederlandse positie nog altijd vergelijkbaar met die van de VS.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl