ANALYSE – In de modelportefeuille van Beleggen kun je zelf 2017 ruilde ik eind 2016 de aandelen verzekeraar NN Group in voor die van concurrent Aegon. Lood om oud ijzer misschien voor de belegger die de lange termijn als horizon heeft, maar het verschil in waardering was toch wat groot geworden.

Aegon bood eind 2016 een veel hoger dividend, en koerste lager ten opzichte van de winstverwachtingen. Bovendien had NN het in 2016 veel beter gedaan dan Aegon. De uitdrukking ‘van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden’ is mij een gruwel, maar soms moet je toch winst nemen. Van te dure aandelen aanhouden kunnen je namelijk wél arm worden.

De jaarcijfers van Aegon en NN Group, die afgelopen week werden gepubliceerd, lieten zien dat de Nederlandse verzekeringsmarkt voor beide verzekeraars een moeilijke is. De onderliggende winst van NN Group zakte met 14 procent naar 1,2 miljard euro. De winst voor eenmalige posten steeg bij Aegon met 3 procent naar bijna 2 miljard euro. De beurskoersen reageerden dienovereenkomstig: NN kreeg een koerstik, het aandeel Aegon boekte juist winst.

Dat had ook te maken met de geografische spreiding van de bedrijfsactiviteiten: Aegon boekte een duidelijke resultaatverbetering in de Verenigde Staten, NN Group richt zich op de Benelux en deed een bod op concurrent Delta Lloyd om de positie hier te versterken.

Nederland lastige markt voor verzekeraars

De markt in Nederland stagneert, vooral de inkomsten uit levensverzekeringen staan onder druk. De consument gebruikt dit soort producten bijna niet meer voor vermogensopbouw. Verzekeraars moeten sterk in de kosten snijden om de winstgevendheid op peil te houden.

Aegon drong de kosten in Nederland vorig jaar al met 25 miljoen euro terug. NN wil de kosten tot 2018 met een derde ten opzichte van 2013 verlagen. Daarna zal de fusie met Delta Lloyd ruimte bieden voor verdere kostenreductie.

Na een paar heftige maanden lijkt het stof weer even neer te dalen rond de verzekeraars. De winst per aandeel voor NN Group zal in het komende jaar naar verwachting uitkomen op 3,14 euro. Daarmee staat NN ongeveer 9,4 keer de winst.

Lees ook op Business Insider

Aegon is, ondanks dat dit aandeel het de laatste weken beter deed, nog altijd duidelijk goedkoper op 7,9 keer de verwachte winst. Het verwachte dividendrendement is nu op beide aandelen wel exact hetzelfde: 5,3 procent. Het zijn fijne dividendrendementen, zowel bij Aegon als bij NN Group.

Maar voor wie nu een aandeel in deze sector zoekt is Aegon nog altijd de aantrekkelijkste kandidaat.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van ‘De kleine Buffett’ en de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’. Hij bezit aandelen Aegon en NN Group.