De politie raadt carnavalvierders sterk af om verkleed te gaan als politieagent tijdens carnaval. Het dragen van zo’n namaakpolitie-uniform is op zich niet strafbaar, maar wie zich in zo’n kostuum als politieagent gedraagt kan wél worden bestraft, waarschuwt de politie.

De waarschuwing volgt nadat de politie een leverancier van feestartikelen het nieuwe politie-uniform uit zijn collectie had laten halen. Het pak vertoonde sterke overeenkomsten met het echte uniform.

“De kans dat dit tot verwarring bij burgers leidt, is dan ook levensgroot”, stelt de politie. De kindermaten van het pak worden wel gedoogd.

Volgens de politie is het onverstandig om verkleed te gaan als agent omdat het bij noodhulp en handhaving van de orde kan leiden tot ongewenste verwarring. Ook met het oog op de eigen veiligheid is het niet verstandig. “Agressie en geweld tegen politiemedewerkers kunnen zich ook richten tegen feestvierders in uniform.”

De politie waarschuwt ook voor criminelen die het namaakuniform kunnen misbruiken om carnavalsvierders op te lichten.

Carnaval lokt inbrekers en zakkenrollers

Het Verbond van Verzekeraars en de politie in Noord-Brabant waarschuwen voor de criminelen die komend weekend handig gebruik maken van het volksfeest.

Volgens het verbond verdubbelt het aantal claims dat in het zuiden van het land binnenkomt ieder jaar tijdens de gehele carnavalsperiode. Inbrekers forceren deuren, nemen buitenlampen mee en stelen uithangborden. Ook op de inboedelverzekering wordt in Noord-Brabant en Limburg veel meer aanspraak gedaan; de verzekeraars zien een piek van zo’n 50 procent meer claims.

Sluit alles goed af

De politie in Noord-Brabant herkent de toename van bepaalde criminaliteit. "We waarschuwen voor inbraken. Een beetje carnavalsvierder laat dat ook aan huis zien met versieringen, dus voor inbrekers in het een koud kunstje om een lege woning te vinden."

De adviezen zijn volgens de woordvoerder hetzelfde als gedurende het hele jaar: sluit alles goed af, laat het huis eruit zien alsof er iemand thuis is en vraag de buren een oogje in het zeil te houden.

Ook andere criminelen komen op carnaval af, met name zakkenrollers. "Dat is gebruikelijk bij feesten met grote menigten. Aan de andere kant is het vaak helemaal niet zo makkelijk om een verkleed persoon te rollen. Probeer Donald Duck maar eens te beroven."

Dronken Superman

Elk jaar houden agenten ook mensen aan voor openbare dronkenschap en geweldpleging. "Dat voorkom je niet als er tienduizenden mensen bijeen zijn en er alcohol in het spel is."

Soms verzamelt zich een bont gezelschap op het bureau. Zo werden in 2014 in Tegelen drie zombies opgepakt die een straatroof pleegden, reed in 2013 in Budel een dronken Superman een tuin in en overvielen in datzelfde jaar clowns een hotel in Maastricht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl