• Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens wil dat alle adressen van eenmanszaken, waaronder zzp’ers, in het KVK-register verborgen kunnen worden.
  • Wanneer het nieuwe beleid ingaat, is nog niet duidelijk, maar de minister heeft de KVK al gevraagd “dit zo snel mogelijk uit te gaan voeren”.
  • Als zzp’ers kiezen voor het verbergen van het adres, moeten ze wel een postbus of een ander alternatief postadres registreren.
  • Lees ook: Kabinet wil handhaving bij tegengaan schijnzelfstandigheid door Belastingdienst pas in 2025 volledig optuigen

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat ze wil dat alle eenmanszaken, waaronder veel zzp’ers, straks hun vestigingsadres in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel helemaal kunnen laten verbergen.

Het afschermen van die adressen, wat voor veel zzp’ers vaak het thuisadres, is al langer een wens van de Tweede Kamer. Vooral voor freelancejournalisten en zelfstandige advocaten kan dit bedreigende situaties voorkomen. Maar ook voor andere beroepen die met bedreigingen te maken krijgen zal zo’n oplossing soelaas bieden.

Nu kunnen vestigingsadressen van bepaalde beroepsgroepen op verzoek – bijvoorbeeld naar aanleiding van een dreiging – worden afgeschermd. Maar dan is het vaak al te laat.

Wanneer het nieuwe beleid ingaat, is nog niet duidelijk: belanghebbenden mogen in september nog reageren op de voorstellen. Intussen heeft de minister de KVK gevraagd coulant te zijn en “dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te gaan voeren”.

Ondernemers moeten wel een postbus registreren of een ander alternatief postadres. Overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst kunnen de gegevens nog wel inzien, net als andere instanties die hier wettelijk toestemming voor hebben, zoals advocaten en deurwaarders.

In sommige gevallen hebben ook private organisaties redenen om deze gegevens in te zien. Zij moeten straks speciaal geautoriseerd worden.

Verbod op gebruik gegevens uit KvK-register voor marketing

Daarnaast wil Adriaansens een verbod op het gebruik van gegevens voor bijvoorbeeld reclame en marketing. Telefoonnummers en e-mailadressen worden voor alle ondernemers niet meer openbaar gemaakt, als het aan Adriaansens ligt.

Volgens de bewindsvrouw gaat het Handelsregister zo met de tijd mee. "Ik stel deze aanpassing voor zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers straks omhooggaat." Ze sprak in debat met de Kamer al eerder van een "kantelpunt".

Het voorstel "lijkt goed nieuws", zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), hoewel de privacywaakhond pas kan "bepalen of zzp’ers hier écht voldoende mee worden beschermd" als ze uitgewerkte plannen heeft bestudeerd.

De AP wijst bovendien naar andere overheidsregisters als het Kadaster "waarin kwaadwillenden de woonadressen van mensen kunnen opzoeken". Adriaansens heeft dus een eerste stap gezet, "maar er is nog werk aan de winkel voor het kabinet", aldus de toezichthouder.

LEES OOK: Zzp’ers voelen de inflatie, maar zijn huiverig om hun prijzen te verhogen