Adidas heeft alsnog afstand genomen van de omstreden opmerkingen die Kanye West heeft gemaakt over slavernij. De Duitse fabrikant van sportkleding is verantwoordelijk voor het schoenenmerk Yeezy van de rapper.

Kanye West kreeg deze week veel kritiek voor zijn uitlatingen over slavernij in een interview. “Als je hoort dat dat 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze”, zei de rapper.

Naar aanleiding daarvan kwam er een petitie op gang waarin Adidas werd gevraagd Kanye aan de dijk te zetten.

Na het interview zei Kanye in een reeks tweets dat hij bedoelde dat meer gekeken moet worden naar de toekomst en minder naar het verleden. “We moeten open kunnen discussiëren over pijnlijke onderwerpen.”

Topman Kasper Rørsted van Adidas wilde aanvankelijk inhoudelijk niet reageren op het interview. Later zei hij in een toelichting dat het “overduidelijk opmerkingen zijn die we niet kunnen steunen”. Hij zei ook er met Kanye over in gesprek te willen. Het verbreken van diens contract was intern nog niet ter tafel gekomen.

Kanye West belangrijk voor Adidas

De Deen zei verder dat Kanye West erg belangrijk is voor de strategie van Adidas. De exclusieve sportschoenen van Yeezy moeten Adidas als geheel meer cachet geven. De verkopen zelf zijn niet substantieel, omdat ze slechts in beperkte aantallen in de winkels liggen.

In bredere zin keek Adidas overigens terug op een goed eerste kwartaal. De verkopen trokken met 1,9 procent aan. Als de invloed van de goedkope dollar in die periode niet mee wordt geteld was echter sprake van een omzetstijging met 10 procent, precies het percentage dat Adidas voor dit jaar in het hoofd heeft.

De winst steeg met bijna een vijfde tot 540 miljoen euro.