De Amsterdamse effectenbeurs is maandag met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openden hoger. In Duitsland steeg het aandeel Adidas.

De handel staat vooral in het teken van het halfjaarcijferseizoen, dat deze week ook in Europa begint.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 404,78 punten. De MidKap steeg ook 0,3 procent, tot 622,80 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,5 procent vooruit.

KPN verloor 1,9 procent in Amsterdam en was daarmee de grootste daler in de AEX. Multimiljardair Carlos Slim liet afgelopen vrijdag in een interview met persbureau Reuters doorschemeren dat zijn Mexicaanse telecomconcern América Móvil het belang in KPN ziet als een belegging, waarvan op termijn tegen de juiste prijs afscheid kan worden genomen.

ING en Philips omhoog

Grootste stijgers in de AEX waren ING, Philips en Randstad met plussen van meer dan 1 procent. In de MidKap ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een winst van 2,8 procent. Grootste daler was postbezorger PostNL met een min van ruim 1 procent.

Op de lokale markt bleef Atrium European Real Estate onveranderd. Het in Amsterdam genoteerde vastgoedbedrijf kondigde aan dat bestuursvoorzitter Rachel Lavine eind november haar functie neerlegt en zal worden opgevolgd door operationeel directeur en plaatsvervangend bestuursvoorzitter Josip Kardun.

In Londen won Shire meer dan 3 procent. Het in Dublin gevestigde farmaciebedrijf is bereid een verbeterd overnamebod van het Amerikaanse AbbVie aan te bevelen aan zijn aandeelhouders. AbbVie heeft een herzien bod gedaan van 53,20 pond (66,95 euro) per aandeel voor Shire in contanten en eigen aandelen.

Adidas stijgt na WK-finale

In Frankfurt steeg sportkledingfabrikant Adidas 2 procent. Het Duitse nationale voetbalelftal, met Adidas als sponsor, pakte zondagavond in de WK-finale tegen Argentinië de wereldtitel. Op het WK waren Adidas en het Amerikaanse Nike de twee grote concurrenten bij de kledingsponsors. Adidas boekte het unieke voordeel dat het de sponsor was van beide teams die in de finale van het WK speelden.

De euro was 1,3624 dollar waard, tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 100,29 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 106,49 dollar per vat.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl