Sportschoenenreus Adidas en de organisatie Parley for the Oceans, die zich sterk maakt voor de terugdringen van plastic troep uit de oceanen, werken al een tijdje samen bij het ontwikkelen van schoenen uit gerecycled oceaanplastic.

Afgelopen jaar toonden de twee partners een prototype uit een 3D-printer, waarmee ze wilden laten zien dat de schoenenindustrie “anders kan denken over design en kan bijdragen aan de reductie van de oceaanvervuiling met plastic”, volgens Adidas.

Inmiddels worden er ook daadwerkelijk schoenen geproduceerd die je kunt kopen. Vanaf medio november komen er ongeveer 7.000 paren beschikbaar voor winkels en de online verkoop.

De schoen bestaat aan de bovenkant voor 95 procent uit  oceaanplastic (opgevist in de buurt van de Maldiven), en de rest van de schoen is grotendeels van gerecycled materiaal gemaakt. De schoen heet de “UltraBOOST Uncaged Parley.”

Voorlopig gaan er dus 7.000 van deze sneakers in de verkoop, maar Adidas heeft grootste plannen. “We willen een miljoen paren maken met Parley Ocean Plastic in 2017 – en onze uiteindelijke ambitie is de eliminatie van nieuw plastic uit onze inkoopketen” meldde Adidas volgens The Verge.

Zo zien de schoenen van Adidas en Parley eruit, inclusief eerdere conceptversies.


Foto: Adidas

Foto: Adidas

Foto: Adidas

Foto: Adidas

Foto: Adidas

Foto: source Adidas

Foto: Adidas

Foto: Adidas

Foto: Adidas

And here were the original concept shoes from last year.

Foto: Adidas

Foto: adidas

Foto: Adidas

Foto: Adidas