Voor eetbuistoornissen bestaat op dit moment nog geen erkend geneesmiddel. Maar recente tests suggereren dat een medicijn tegen ADHD weleens zou kunnen helpen.

De Britse farmaceut Shire maakt dinsdagochtend een sprongetje op de Londense beurs. Het aandeel staat zo’n 1,5 procent hoger nadat het bedrijf een doorbraak meldde.

Shire is de producent van een bekend middel tegen ADHD, Vyvanse. Uit klinische tests blijkt nu dat dat medicijn ook helpt om eetbuistoornissen te bestrijden, schrijft Reuters dinsdag. In twee experimenten zouden patiënten met een dergelijke stoornis minder eetbuien hebben na het nemen van Vyvanse dan de controlegroep die een placebo kreeg.

Shire gaat een verzoek indienen bij de Amerikaanse toezichthouder FDA om Vyvanse op de markt te mogen brengen als middel tegen eetbuistoornis.

Officieel erkend als psychische aandoening

Personen die lijden aan een eetbuistoornis hebben net als bij boulimia nervosa perioden waarin ze heel veel eten. Maar in tegenstelling tot boulimia ontbreekt de drang om de gewichtstoename te compenseren. Daardoor worden mensen met een eetbuistoornis vaak dikker, wat weer psychische problemen met zich mee kan brengen. Een bijkomend probleem is dat de persoon vaak ongezond voedsel tot zich neemt.

De eetbuistoornis is sinds mei van dit jaar officieel erkend als psychische aandoening in de VS.

Wederom goed nieuws voor Shire

Analisten van Deutsche Bank denken dat de succesvolle tests opnieuw goed nieuws zijn voor Shire, na sterke cijfers over het derde kwartaal van dit jaar, schrijft Business Insider.

Lees ook op Business Insider

Hoe groot de markt voor een medicijn tegen eetbuistoornissen is, vindt de bank moeilijk in te schatten. De aandoening wordt bij de helft van de ongeveer drie miljoen Amerikanen die eraan lijden niet gediagnosticeerd.

In theorie zijn opbrengsten van 500 miljoen dollar mogelijk, volgens Deutsche Bank. Ter vergelijking: Shire verdient dit jaar naar schatting 1.200 miljoen dollar aan de verkoop van Vyvanse als ADHD-medicijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl