ABN Amro wil op 20 november aanstaande naar de beurs. De bank krijgt een waardering tussen de 15 miljard euro en 18,8 miljard euro. Op de nationalisatie van de bank verliest de staat daarmee mogelijk tussen de 2,9 en 6,7 miljard euro.

Het startschot is gegeven: dinsdagmorgen kondigden ABN Amro en staatsbelegger NLFI aan dat de in 2008 genationaliseerde bank per 20 november een notering krijgt aan de Amsterdamse beurs.

Z24 zet de belangrijkste feiten op een rij.

1) Wat is ABN Amro waard?

De bandbreedte voor de waarde van de aandelen ABN Amro is geprikt tussen de 16 en 20 euro. Op basis van de afgegeven bandbreedte voor de beurskoers van ABN Amro is de bank tussen de 15 en 18,8 miljard euro waard, met een gemiddelde van 16,9 miljard euro.

2) Wat betekent de beursgang voor de belastingbetaler?

Met ministerie van Financiën berekende eerder dit jaar dat de nationalisatie van ABN Amro de staat ongeveer 21,7 miljard euro heeft gekost.

Als de bank dus een waardering krijgt van ongeveer 17 miljard euro en de overheid uiteindelijk z'n hele belang tegen die prijs kwijt kan, resteert een verlies voor de belastingbetaler van ruim 4,5 miljard euro. Bij een waardering van 15 miljard euro is het verlies groter, te weten 6,7 miljard euro. Bij een waardering van 18,8 miljard euro blijft het verlies beperkt tot 2,9 miljard euro.

3) Kun je als particuliere belegger aandelen krijgen?

In eerste instantie gaat er 20 procent van de aandelen ABN Amro naar de beurs. Als de belangstelling groot is, mogen de begeleidende banken maximaal 3 procent extra verkopen. Naar verwachting houdt de staat via NLFI dan voorlopig 77 procent van de aandelen ABN Amro in handen.

Om te voorkomen dat alleen grote professionele vermogensbeheerders stukken krijgen, komt 10 procent van de certificaten exclusief beschikbaar voor Nederlandse particuliere beleggers. Op de 188 miljoen aandelen die worden aangeboden, exclusief de mogelijke extra 3 procent, gaat het dus om 18,8 miljoen aandelen.

In beginsel krijgen particuliere beleggers de eerste 250 aandelen waarop ze hebben ingeschreven, maar dit kan minder worden, afhankelijk van de belangstelling.

Particuliere beleggers krijgen tot 18 november 17.30 uur de tijd om zich aan te melden. Voor institutionele partijen sluit de inschrijving op 19 november om 14.00 uur.

Let wel: ABN Amro krijgt een stevige beschermingsconstructie via een onafhankelijke Stichting Administratiekantoor die de echte aandelen in bezit houdt en certificaten van aandelen uitgeeft. Certificaathouders mogen normaal gesproken stemmen in de aandeelhoudersvergadering en ze hebben recht op dividend, maar in geval van een vijandig bod op ABN Amro kan de Stichting het stemrecht voor maximaal twee jaar beperken of opschorten.

4) Wat zijn de sterke punten van ABN Amro?

De bank die op 20 november naar de beurs gaat is volstrekt niet meer vergelijkbaar met de bank die in 2007 ten prooi viel aan een vijandige overname en in 2008 met hulp van de Nederlandse staat gered moest worden.

Het huidige ABN is vooral een Nederlandse bank. De bulk van de activiteiten betreft de kredietverlening aan Nederlandse particulieren, vooral hypotheken, en zakelijke klanten. In de eerste negen maanden van dit jaar werd 81 procent van de operationele winst in Nederland behaald.

Als pluspunten haalt de bank aan dat de positie op de Nederlandse markt sterk is: ABN Amro is de 'huisbank' van ongeveer 21 procent van de Nederlandse bevolking, met 5 miljoen particuliere klanten met een vermogen tot 1 miljoen euro en 300 duizend kleinere bedrijfsklanten. Op de spaarmarkt is ABN Amro de nummer twee (achter Rabobank) en het marktaandeel bij de kredietverlening aan mkb'ers is ongeveer 22 procent.

Topman Gerrit Zalm wil ABN Amro graag in de markt zetten als een solide bank met sterke kapitaalbuffers, die vooral saaie dingen doet: spaargeld ophalen en lenen op de kapitaalmarkt aan de ene kant en anderzijds kredieten verstrekken aan particulieren en bedrijven.

Als kers op de taart komen daar nog wat internationale activiteiten bij, zoals internetspaarproducten in Duitsland, België en Oostenrijk, het Europese private banking-netwerk voor zeer rijke particulieren en de financieringsactiviteiten voor grondstofleveranciers, transport- en energiebedrijven.

De bedoeling is om de bijdrage van internationale activiteiten in 2017 naar 20 tot 25 procent van het totale resultaat te verhogen.

5) Wat zijn belangrijke risico's bij ABN Amro?

De bank noemt in het prospectus een aantal zaken die de winstgevendheid negatief kunnen beïnvloeden. Zo is ABN Amro afhankelijk van economische ontwikkelingen. Voor Nederland wordt komend jaar op een groei van de economie met ongeveer 2,5 procent gerekend. Maar als er een nieuwe internationale crisis komt die ook Nederland raakt, kan dat uiteraard anders uitpakken. Voor ABN Amro is dan vooral relevant wat dit doet met de eigen leenkosten (spaargeld, rente op andere leningen) en de vraag naar hypotheken en bedrijfskredieten.

Een ander belangrijk thema betreft de strengere kapitaaleisen voor banken die zijn opgesteld in de nasleep van de kredietcrisis. Banken moeten hogere kapitaalbuffers aanhouden en als de eisen verder worden aangescherpt kan dit invloed hebben op het rendement op het eigen vermogen van ABN Amro.

Verder is er nog de  rol van nieuwe technologische ontwikkelingen. Dan gaat het vooral over twee zaken. Door de opkomst van nieuwe betaalmethoden, zoals mobiel betalen via apps, kunnen banken te maken krijgen met nieuwe concurrenten, zoals techgiganten Apple en Google. Daarnaast komen er nieuwe vormen van financiering op, zoals crowdfundingfora voor bedrijven, waar ondernemers met een kredietbehoefte en investeerders direct aan elkaar worden gekoppeld buiten de bank om.

Deze ontwikkelingen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar kunnen op termijn zorgen voor een afnemende invloed van de rol van banken zoals ABN Amro.

6) Hoe duur is ABN Amro?

ABN Amro heeft bescheiden groeiperspectieven. De Nederlandse economie zit voorlopig in een opwaartse lijn, met naar verwachting een groeipercentage van 2,5 procent in 2016. Dat lijkt echter wel een beetje het piekniveau.

Aan de opbrengstenkant moet ABN Amro dus rekening houden met beperkte groei van de kredietverlening. Daar staat tegenover dat de bank, net als andere grootbanken, door de toenemende digitalisering verder kan en moet snijden in de kosten.

Over de eerste negen maanden van dit jaar kwam de nettowinst uit op 1,65 miljard euro. Voor het vierde kwartaal krijgt ABN Amro toezichtsheffingen van in totaal 210 miljoen euro voor de kiezen. Stel dat op jaarbasis zo'n 2 miljard euro winst wordt geboekt, dan betalen beleggers bij een beurswaardering van 17 miljard euro zo'n 8,5 keer de winst over 2015.

ABN Amro wil in de regel vanaf 2017 zo'n 50 procent van de winst uitkeren als dividend. Voor dit jaar is dat nog 40 procent.

Neem je aan dat ABN Amro over 2015 inderdaad een winst maakt van 2 miljard euro en 40 procent uitkeert als dividend, dan komt dat neer op ongeveer 0,85 euro per aandeel. Bij een beurskoers van 18 euro, dus het midden van de aangegeven bandbreedte, is het dividendrendement dan ongeveer 4,7 procent.