ABN Amro heeft het vaste salaris van zijn 100 hoogste managers onder de raad van bestuur begin dit jaar met 20 procent verhoogd.

De variabele beloning is verlaagd van 100 procent naar 20 procent. Dat heeft de bank woensdag bekendgemaakt naar aanleiding van een interview in Het Financieele Dagblad met ABN Amro-topman Gerrit Zalm.

Met de verhoging van het vaste salaris worden de managers gecompenseerd voor het bonusplafond dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën banken volgend jaar wil opleggen. Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit.

De loonsverhoging is volgens Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank. “Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk”, stelt de bestuursvoorzitter.

Dijsselbloem wil dat Nederlandse banken hun werknemers vanaf volgend jaar maximaal een variabele beloning kunnen geven van 20 procent van het vaste salaris.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl