In een dispuut over Griekse obligaties tussen ABN Amro en de Nederlandse tak van Royal Bank of Schotland probeert ABN Amro 70 miljoen euro terug te krijgen.

Dat meldt de Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland (RBS) in het jaarverslag over 2014. “ABN Amro NV heeft aangegeven op korte termijn een arbitragproceurte te starten tegen RBS NV waarin ongeveer 70 miljoen euro wordt geclaimd.”

De claim is een staartje van de overnameperikelen van het oude ABN Amro in 2007 en de nationalisatie van de bank in 2008.

In 2007 werd het oude ABN Amro opgedeeld tussen drie rivalen die de bank via een vijandige overname in handen kregen: Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.

Toen Fortis tijdens de kredietcrisis van 2008 zelf dreigde om te vallen en moest worden genationaliseerd, gingen de Nederlandse delen van Fortis naar de Nederlandse staat. Daar zat ook de Nederlandse tak van ABN Amro bij. Bij dit geheel was ook een portefeuille met leningen van Griekse staatsbedrijven inbegrepen, met een omvang van 1,3 miljard euro. De Griekse overheid stond officieel garant voor de bedrijfsleningen.

Griekse leningen ABN Amro

Tijdens de Griekse crisis van 2011, toen onduidelijk was in hoeverre de Griekse overheid de terugbetaling van schuldpapier kon nakomen, moest ABN Amro in eerste instantie een bruto voorziening voor wanbetaling treffen van 880 miljoen euro. Na verkoop van de een deel van de Griekse portefeuille in 2012 kon de schade met 125 miljoen euro teruggebracht worden.

Het dispuut tussen ABN Amro en RBS draait om een verzekeringsconstructie voor de Griekse obligaties. Volgens Het Financieele Dagblad is een verzekeringsarrangement voor de Griekse bedrijfsleningen bij de opdeling van ABN Amro door RBS, Fortis en Banco Santander "om onduidelijke redenen" bij RBS belandt, terwijl de Griekse obligatieportefeuille zelf in de boedel van Fortis kwam. En de obligaties heeft de Nederlandse staat bij de nationalisatie van Fortis Nederland/ABN Amro Nederland geërfd.

Omdat ABN Amro en RBS het onderling niet eens kunnen worden over de mate waarin de verzekering op de Griekse obligatieportefeuille het huidige ABN Amro recht geeft op verliescompensatie, wil ABN Amro via een arbitrageprocedure in ieder geval 70 miljoen euro terug krijgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl