ABN Amro mag een groep wiettelers uit Breda geen bankrekening weigeren. De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft maandag bepaald dat de bank binnen veertien dagen een rekening moet verschaffen aan huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten, voormalig politicus Joep van Meel en kassenbouwexpert Pascal van Oers die zich hebben verenigd in Project C om legaal wiet te telen.

Ze krijgen volgens Omroep Brabant tot nu toe bij geen enkele bank een zakelijke rekening geopend. De groep hoeft geen financiering van de bank, maar alleen een IBAN-nummer om overboekingen te kunnen doen en ontvangen.

Banken vinden dat de activiteiten van de wiettelers niet binnen het ethisch beleid passen of zelfs buitenwettelijk zijn, omdat de wet die wietteelt reguleert nog niet is aangenomen en ook nog niet zeker is of Project C aan het experiment mag deel gaan nemen.

“Er is een verandering van denken over drugsgebruik waarneembaar na recente geweldsincidenten in de drugswereld”, zei advocaat Joost Achterberg volgens het AD namens ABN Amro bij de behandeling van het kort geding vorige maand. “Minister Grapperhaus zei laatst nog in een interview dat het klaar moest zijn met normalisering van het drugsgebruik. Het is voor ons geen uitgemaakte zaak dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.”

Ook stelde Achterberg dat banken wat betreft coffeeshops, growshops en soortgelijke ondernemingen streng moeten selecteren aan de poort: “Miljoenen worden jaarlijks witgewassen. Dat is een groot probleem. In de bestrijding daarvan wordt van de banken een grote rol verwacht. Dat betekent dat wij kritisch zijn.”

Maar de rechter vindt het 'niet aannemelijk' dat Project C de wet zal overtreden en stelt dat de initiatiefnemers een bankrekening nodig hebben. ABN Amro moet de wiettelers binnen veertien dagen een zakelijke rekening verschaffen en bijbehorende diensten en betaalproducten verlenen. Project C heeft gekozen voor ABN Amro omdat twee van de oprichters daar zelf al zowel zakelijk als privé bankieren en de overheid een meerderheidsbelang heeft in de bank.

Voorwaarden aan bankrekening

ABN Amro mag van de rechter wel als voorwaarde stellen dat de rekening niet zal worden gebruikt voor illegale of strafbare feiten, maar alleen voor activiteiten in het kader van het wietteeltexperiment, schrijft RTL Z. Ook mag de bankrekening worden opgeheven als het experiment alsnog niet doorgaat of wanneer Project C geen vergunning krijgt.

Van Meel gaf namens Project C al eerder tegenover Omroep Brabant aan niks illegaals te gaan ondernemen: "We gaan geen gram cannabis telen zonder vergunning. We zijn alleen de aanvraag aan het voorbereiden, maar moeten daar wel kosten voor maken en die willen we niet contant betalen."

Hij reageert dan ook 'heel verheugd' op de uitspraak van de rechter van maandag: "We vinden het mooi dat de rechter zegt dat een bank ook een maatschappelijke nutsfunctie heeft en zich niet kan verstoppen achter contractvoorwaarden. Ook heeft de rechter bepaald dat er een spoedeisend belang was, iets wat ABN Amro ontkende."

ABN Amro zegt de uitspraak nog te willen bestuderen voor de bank met een inhoudelijke reactie komt.