Een beursgenoteerd ABN Amro krijgt een forse beschermingswal tegen overnames. Er komen certificaten van aandelen waardoor de zeggenschap over het bedrijf in veel gevallen bij een administratiekantoor, een onafhankelijke stichting komt te liggen.
Vrijdag maakt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem waarschijnlijk bekend wanneer ABN Amro naar de beurs gaat. Dan zal ook bekend worden hoe dat globaal in zijn werk zal gaan. Volgens het Financieele Dagblad zal de bank een behoorlijke beschermingswal krijgen tegen vijandige overnames.
Aandeelhouders kunnen straks certificaten van aandelen ABN Amro kopen. Daarmee hebben ze wel recht op dividend en profiteren ze van koerswinsten, maar hebben ze geen stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. Het stemrecht en het ‘winstrecht’ worden dus van elkaar gescheiden.
Meestal krijgen aandeelhouders die zich aanmelden voor de aandeelhoudersvergadering een stemvolmacht van de stichting. Maar melden aandeelhouders zich niet, dan mag de stichting namens de aandeelhouder stemmen.
Zeker bij bedrijven waar het aandeelhouderschap versnipperd is over vele kleine beleggers die meestal verstek laten gaan op de aandeelhoudersvergadering, betekent dit dat de stichting het feitelijk voor het zeggen heeft. Maar zelfs als de certificaathouder naar de vergadering komt, mag de stichting hem de stemvolmacht onthouden.
Lastig om de macht te grijpen
In deze constructie, die ook wordt toegepast bij onder andere ING en Unilever, is het voor buitenstaanders heel lastig om via het opkopen van aandelen op de beurs de macht te grijpen. Het ministerie van Financiën wil zo waarschijnlijk koste wat kost voorkomen dat in de toekomst partijen tegen de zin van het management en de Nederlandse staat ABN Amro kunnen opkopen zoals in 2007.
In 2007 kochten de Spaanse bank Santander, het Belgisch-Nederlandse Fortis en de Royal Bank of Scotland (RBS) de bank en hakten hem op in stukjes. De kopers bleken zich echter te hebben verslikt in de megaovername en een jaar later zag de Nederlandse staat zich genoodzaakt de bank te kopen om hem van de ondergang te redden.
Voorlopig blijft de staat toch de baas
De beschermingsconstructie wordt overigens vooral opgetuigd voor de langere termijn. De staat brengt in eerste instantie maar een plukje aandelen naar de beurs - vrijdag horen we van minister Dijsselbloem meer details - waardoor de staat het voorlopig voor het zeggen houdt.
Maar naar mate de staat zijn belang in de komende maanden en jaren verder zal afbouwen, neemt de macht van de stichting administratiekantoor toe. Het is daarna wel van belang wie straks in de stichting gaan zitten. Dat wordt bepaald in de statuten van de stichting, maar het ligt voor de hand dat zowel de bestuurders van de bank zelf, maar ook de staat daar enige invloed op zal krijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl