Kunstmatige intelligentie is populair op de wereldwijde banenmarkt, bij zowel werkgevers als werkzoekenden. Het aantal op de sociale netwerksite LinkedIn geplaatste vacatures waarin artificial intelligence (AI) wordt genoemd, is in twee jaar tijd bijna verdubbeld.

Tegelijkertijd groeit het aantal reacties op deze posities 34 procent sneller dan het aantal sollicitaties op posities waarin niet wordt gerefereerd aan kunstmatige intelligentie.

Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn, dat naar het aantal betaalde banen in de 24 maanden tot en met juli dit jaar keken in tien landen, waaronder Nederland, Turkije en China. Daarnaast spraken onderzoekers van consultancybureau Censuswide in opdracht van LinkedIn met bijna 30.000 professionals uit verscheidene landen.

Nederlanders positief over AI

Nederlandse werknemers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in AI. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47 procent) geeft aan meer te willen leren over de techniek. Liefst acht op de tien Nederlandse werknemers is zelfs enthousiast over AI.

De onderzoekers verwachten dat de vaardigheden die werknemers in 2030 nodig zullen hebben voor hun werk tegen 2030 met minstens 65 procent zijn veranderd door AI. Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek afgelopen zomer dat een kwart van de banen het risico loopt vervangen te worden door AI.

Hoe het ook zij, HR-managers zullen de komende jaren volgens de onderzoekers een belangrijke rol spelen in de zakenwereld, omdat zij toezien op de werving van personeel dat met AI kan werken.

De onderzoekers spraken met bijna 1.400 HR-managers voor het onderzoek. Negen op de tien van hen bevestigt dat zij een meer strategische rol hebben gekregen het afgelopen jaar. Ruim zes op de tien HR-managers stelt al bezig te zijn met AI-trainingen voor werknemers.

LEES OOK: Personeel trainen met AI-coaches? Amsterdamse startup Lepaya haalt er ruim €35 miljoen voor op