De Nederlandse economie trekt aan, en dat valt ook af te lezen uit het feit dat veel minder bedrijven over de kop gaan dan vorig jaar. In de eerste negen maanden van 2015 gingen er 27 procent minder bedrijven onderuit dan in dezelfde periode in 2014.

Het aantal faillissementen is, op de maand maart na, nu elk jaar lager dan een jaar gelden. Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

Tot en met september werden er nu 5589 bedrijven failliet verklaard. Toch is dat ten opzichte van de periode vóór de crisis nog altijd veel: in 2007 gingen er in de eerste drie kwartalen maar 1771 bedrijven failliet.

Meer kansen voor horeca en bouw door koopkracht

De spectaculaire daling van het aantal faillissementen lijkt bijna 1 op 1 toe te schrijven aan het herstel van de koopkracht in combinatie met de lage energieprijzen.

Geld vloeit rijkelijk in horeca

Nederlanders meer te besteden en dat geldt vloeit vaak naar de horeca. Het aantal failliete hotels daalde met 40 procent, het aantal restaurants, cafetaria’s en ijssalons met 35 procent. Bij cafés bleef de daling beperkt tot 25 procent.

Het dalende aantal bankroete horeca-ondernemingen is een bevestiging van eerdere berichten dat het goed gaat in de branche. De omzetten in de horeca liggen niet zo ver meer af van die van voor de crisis zo bleek eind augustus uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in de bouw en de detailhandel waren er fors minder faillissementen, respectievelijk 27 procent
en 25 procent. Ook dat is toe te schrijven aan het feit dat de consument plots meer is gaan besteden aan verbouwingen en woninginrichting.

Opvallend was de toename van het aantal failliete schoenenwinkels. Terwijl aanzienlijk minder
kledingwinkels (30 procent) het loodje legden, verdubbelde het aantal failliete schoenenwinkels tot
34.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl