Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:37

De huidige ontwikkelingen rond technologieaandelen zullen volgens analist Dan Suzuki van de Amerikaanse beleggingsadviseur RBAdvisors waarschijnlijk niet lang stand houden. Hij stelt dat de situatie van nu lijkt op de internetzeepbel van eind jaren negentig en dat pakweg de helft van de markt geraakt kan worden, als de bubbel knapt.

In een interview met CNBC sprak Suzuki deze week over de risico’s van beleggen in techaandelen. Hij zei dat “het nooit te vroeg is om te verkopen.”

Volgens de analist kan een massale verkoop van technologieaandelen een flinke dreun betekenen voor de hele aandelenmarkt, omdat tech tegenwoordig veel zwaarder weegt in beursindices dan tien jaar geleden. “Er is een enorm neerwaarts risico. Ik heb het over een bubbel die zo’n 50 procent van de markt kan bereiken.”

Hij ziet de beperktere beschikbaarheid van goedkoop geld op te beleggen, druk op de bedrijfswinsten en (te) hoge waarderingen van aandelen als de grootste marktrisico’s voor 2022.

Techaandelen onder druk

De Nasdaq 100-index, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, bereikte eind november een recordniveau en is sindsdien bijna 10 procent in waarde gezakt. "De enige manier om je te beschermen tegen het knappen van een bubbel is eruit stappen", vertelde Suzuki tegen CNBC. "We hebben deze film eerder gezien. Dit soort ontwikkelingen voltrekt zich overigens niet langs rechte lijnen. Ik zou niet verbaasd zijn als de koersen eerst weer iets opkrabbelen."

Eind jaren negentigers staken beleggers massaal geld in welk bedrijf dan ook dat zich bezighield met internet, waardoor koersen van techbedrijven als Amazon explodeerden. Maar die rally kwam begin 2000 tot een eind, toen de Federal Reserve de rente begon te verhogen in de strijd tegen inflatie. Veel internetaandelen die vlak daarvoor nog tegen recordhoogtes werden verhandeld, werden massaal verkocht. De Nasdaq verloor in slechts twee maanden tijd meer dan 30 procent van zijn waarde.

Analist Suzuki bracht op CNBC in herinnering dat aandelen Amazon begin deze eeuw op een gegeven moment maar liefst 96 procent minder waard werden, net als veel andere internetbedrijven destijds. "Dat was geen uitzondering, het was de regel."

Hij zegt dat de ontwikkeling van rentetarieven van groot belang is de komende tijd. Sommige techaandelen worden gezien als extra rentegevoelig, omdat bedrijven die fors investeren groeiprojecten die pas later winst opleveren, baat hebben bij goedkope financiering.

LEES OOK: Hier moet je als belegger op letten in 2022: geen reden voor hoogtevrees na beursrecords, startpunt voor aandelen blijft prima