Zelfs nu record na record wordt gebroken op de aandelenmarkten liggen er risico’s op de loer die kunnen leiden tot een enorme uitverkoop op de beurs later dit jaar. Daarvoor waarschuwen analisten van zakenbank UBS in een nieuw rapport.

De analisten wijzen op een zwart scenario voor de aandelenmarkt, waarbij de brede S&P 500-index in de VS met 23 procent onderuit zou gaan tot een niveau van 3.700 punten, net boven het dieptepunt dat in oktober 2022 werd bereikt.

Volgens hoofd Amerikaanse beleggingen David Lefkowitz van UBS zijn er drie risico’s die zo’n negatief scenario mogelijk kunnen maken later dit jaar.

Recessie in de VS, hoge inflatie en geopolitieke onrust

Het eerste risico is dat de VS in een “volledige recessie” belandt in de komende zes tot twaalf maanden. Hoewel veel economen denken dat een recessie voor dit jaar van tafel is, zegt Lefkowitz dat de vertraagde effecten van de renteverhogingen van de Federal Reserve, gecombineerd met de steeds kleinere financiële buffers van huishoudens, kunnen leiden tot een economische neergang. 

De Fed verhoogde de beleidsrente tussen 2022 en 2023 elf keer. Het kan tot twaalf maanden duren voordat de gevolgen daarvan doorwerken in de economie. Dat tijdpad wijst op een mogelijke verzwakking van de economie in de tweede helft van 2024.

Een ander risico voor de aandelenmarkten is dat de inflatie hoog blijft. Dat zou een ruw ontwaken zijn voor consumenten, aangezien de verwachting is dat de inflatie gestaag gaat afnemen waardoor de Fed de rente kan gaan verlagen.

Maar als de inflatie hoog blijft, dan "worden centrale banken gedwongen de rente nog verder te verhogen en in elk geval langer dan verwacht hoog te houden", schrijft Lefkowitz. Dat betekent een risico op stagflatie en kan leiden tot een loon-prijs-spiraal.

Het laatste risico is nog meer geopolitieke onrust. Die is toch al groot vanwege de conflicten tussen Rusland en Oekraïne, Israël en Hamas, de Houthi's en de VS, en de toenemende spanningen tussen China en Taiwan.

Als het in de geopolitieke brandhaarden nog verder uit de hand loopt, kan dat de wereldwijde energiemarkt verstoren en kunnen meer landen meegezogen worden in vijandelijkheden. Als daardoor energieprijzen stijgen, zal dit de angst voor inflatie aanwakkeren en dat kan weer invloed hebben op de plannen van de Amerikaanse centrale bank ten aanzien van het rentebeleid.

Alles bij elkaar kunnen deze drie risico's een einde maken aan de huidige beursrally op aandelenmarkten en ruimte maken voor een 'bear'-markt zoals we ook hebben gezien in 2022, aldus Lefkowitz.

LEES OOK: Analisten verwachten fors stijgende winsten voor beursbedrijven, terwijl economie VS afzwakt: dat is onrealistisch, waarschuwen grote beleggers