• Een groep aandeelhouders van Tesla wil dat CEO Elon Musk afziet van zijn beloningspakket van tientallen miljarden dollars.
  • In een open brief stellen de aandeelhouders dat deze beloning de fabrikant van elektrische auto’s kan schaden.
  • De prestaties van Tesla blijven volgens de kritische beleggers achter op die van de concurrenten, vanwege controversiële beslissingen van Musk.
  • Lees ook: Tesla heeft één groot voordeel: extreem loyale fans

Een groep aandeelhouders van Tesla heeft opgeroepen het miljardenpakket voor topman Elon Musk af te wijzen. In een open brief stellen zij dat uitbetaling van de eerder overeengekomen beloning van tientallen miljarden dollars het autoconcern kan schaden.

De groep roept ook op de herverkiezing af te wijzen van de huidige Tesla-bestuursleden, onder wie Kimbal Musk, de broer van de topman. In de brief uiten de aandeelhouders hun bezorgdheid over de achterblijvende prestaties van Tesla ten opzichte van de concurrentie.

Zij schrijven dit toe aan de vele controversiële beslissingen van Musk, waaronder de overname van het sociale mediaplatform Twitter, nu X, en de “juridische en persoonlijke problemen” van de Tesla-topman.

De aandeelhouders van Tesla stemmen op 13 juni tijdens de jaarlijkse vergadering van het bedrijf over het beloningspakket van Musk. Het gaat om een bedrag dat onlangs werd getaxeerd op 46 miljard dollar, de grootste beloning ooit voor een bestuurder.

Miljardenbeloning voor Elon Musk

Musk kreeg het pakket al in 2018 toegezegd. Als hij met Tesla bepaalde doelstellingen haalde, zou hij daarvoor aandelenopties ontvangen. Dat het bedrag zo hoog uitpakt, komt doordat de beurskoers van Tesla daarna sterk is gestegen.

Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus niet deugen en spande daarom een zaak aan. Hij vond het oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle stond. Een rechtbank in Delaware stelde Tornetta eerder dit jaar in het gelijk.

Aandeelhouders van Tesla kunnen volgende maand dus opnieuw stemmen over het omstreden beloningspakket. Tesla kampt al geruime tijd met teleurstellende resultaten. Onlangs werd bekend dat het concern wereldwijd meer dan 10 procent van de banen gaat schrappen

LEES OOK: Zo verdient en geeft Elon Musk zijn miljarden uit