De aandeelhouders van Shell gingen vrijdag akkoord met het plan van het olie- en gasconcern om naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen om zo de bedrijfsstructuur te versimpelen. De plannen om op papier een volledig Brits bedrijf te worden werden vorige maand bekendgemaakt en betekenen het einde van het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Volgens Shell moet de versimpeling van de aandeelhoudersstructuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Shell blijft met de overstap wel in de AEX-index in Amsterdam genoteerd, maar met één aandeel dat een Britse fiscale status heeft.

Shell verliest met de aanstaande verhuizing ook zijn koninklijke titel, Royal Dutch.

Topman Ben van Beurden van Shell zei dat het bedrijf door de verplaatsing van het hoofdkantoor geen aanspraak meer maakt op de status. Hij noemde het “bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig” om de titel te verliezen.

Van Beurden benadrukte dat de overstap nauwelijks effect zal hebben voor de banen in Nederland, los van de paar werknemers die in het kielzog van Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar Londen verhuizen. Shell telt in Nederland zo'n 8.500 werknemers. Het bedrijf blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties.

Het kabinet zei eerder "onaangenaam verrast" te zijn en het "ten zeerste te betreuren" dat Shell gaat verhuizen, aldus demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken toen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak van "een enorme aderlating voor Nederland en een verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat."

De verhuizing van Shell zou ook zijn ingegeven door het niet afschaffen van de dividendbelasting in Nederland. Eerder besloot ook Unilever al om die reden op papier volledig Brits te worden.

Doordat het VK geen dividendbelasting kent voor bedrijven en Nederland wel, pakt voor buitenlandse aandeelhouders van Shell die aandelen in Nederland bezitten de fiscale druk minder gunstig uit. Dat onderscheid verdwijnt als Shell volledig Brits wordt met een primaire beursnotering in Londen.

Shell heeft recent voor miljarden dollars oliebezittingen in de VS verkocht en wil een groot deel van de opbrengst fiscaal gezien zo gunstig mogelijk naar aandeelhouders terugsluizen.

Lees ook: Shell breekt met Nederland: keuze voor Britse aandeelhouderswaarde schaadt geloofwaardigheid van duurzame ambities

Buiten Ahoy, waar de aandeelhoudersvergadering vrijdag werd gehouden, hadden zich enkele tientallen demonstranten van Code Rood en Extinction Rebellion verzameld. Zij menen dat de keuze van Shell om een volledig Brits bedrijf te worden aangeeft dat het olie- en gasconcern alleen maar om geld geeft en zich niet interesseert voor "een veilige leefwereld". "In plaats van te focussen op winst zou Shell de schade moeten herstellen die zij overal ter wereld aanricht", aldus een woordvoerster van de organisaties.

LEES OOK: Shell komt met verhuizing naar VK niet uit onder veroordeling in klimaatzaak, zegt Milieudefensie