Apple is weer even het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Maar in historisch perspectief blijft de maker van de iPhone ver achter bij het duurste bedrijf aller tijden: de Verenigde Oostindische Compagnie.

(Bekijk alvast de slideshow: De 9 grootste bedrijven ooit)

Afgelopen jaar bereikte de beurswaarde van technologiereus Apple een historische piek. In augustus 2012 waardeerden beleggers Apple op ruim 662 miljard dollar.

De maker van de iPhone en de iPad genoot van recordverkopen en een schijnbaar onaantastbare positie op de markt voor smartphones en tabletcomputers. Maar de maanden daarna sloegen de twijfels toe. Het Koreaanse Samsung bleek een formidabele concurrent, ondersteund door het Android-besturingssysteem van Google. Zeker met de komst van het nieuwe paradepaardje, de Galaxy S4.

Het aandeel Apple begon in het najaar van 2012 aan een glijvlucht omlaag. In januari 2013 nam energiegigant ExxonMobil de positie van grootste beursgenoteerde onderneming over van Apple. Op 25 januari was Exxon 418 miljard dollar waard, tegen 413 miljard dollar voor Apple.

Sindsdien is het stuivertje wisselen. ExxonMobil presteerde de afgelopen weken net iets zwakker dan Apple. Woensdag resulteerde dat in een marktwaarde van 399,9 miljard dollar voor het oliebedrijf, tegen 402,2 miljard dollar voor Apple, blijkt uit gegevens van Yahoo! Finance.

VOC verslaat Apple

Hoe indrukwekkend ook, in historisch perspectief is de waarde van Apple minderwaanzinnig, dan op het eerste gezicht lijkt. Ten minste, als je rekening houdt met het effect van geldontwaarding en corrigeert voor de inflatie.

Financiële site Yahoo! Finance maakte afgelopen najaar een ranglijst van de meest waardevolle beursbedrijven ooit, waarbij de invloed van inflatie werd meegenomen. Daar komt Apple op de achtste plaats terecht. Ironisch genoeg één plaatsje lager dan Microsoft, dat in 1999 piekte op een waarde van 620,6 miljard dollar. Reken je dat om in dollars van 2012 dan was Microsoft op het hoogtepunt 851 miljard dollar waard geweest.

Dit alles steekt nog altijd magertjes af bij het meest waardevolle bedrijf aller tijden: de Verenigde Oost-Indische Compagnie, ofwel de VOC. Die was in 1637 78 miljoen gulden waard. In dollars van 2012 komt dat neer op ongeveer 7.400 miljard. Omgerekend tegen de gemiddelde euro-dollarkoers van 2012 komt dit neer op een slordige 5.700 miljard euro.

Zie de slideshow: De 9 grootste bedrijven ooit (de bedrijfswaardes van 2012 zijn door Z24 omgerekend van dollars naar euro's).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl