Van alle woorden waar je New York mee kunt beschrijven, is ‘overweldigend’ misschien nog wel de beste optie. Van de honderden wolkenkrabbers, de geuren van de eettentjes op straat en de vele buurten die smeken om verkend te worden. Keuzes maken kan dus behoorlijk pittig zijn.

Nu ik vijf jaar in New York woon, merk ik dat ik de leukste, mooiste en indrukwekkendste plekken ontdekte op basis van tips van buren en andere kenners van bepaalde buurten. Hier een lijst van 9 bezienswaardigheden die ik je zou aanraden voor je volgende bezoek aan de Big Apple.


1. Sla het Vrijheidsbeeld over — bezoek liever het 9/11 Museum in het nieuwe One World Trade Center

Foto: Spencer Pratt/Getty Images

Het 9/11 Museum in de wolkenkrabber van het One World Trade Center vertelt het verhaal van de wereldschokkende aanslag met interactieve technologie, archieven, verhalen en een collectie van bijzondere voorwerpen.

Dat is al indrukwekkend en bovendien hoef je maar tien minuutjes te wandelen naar Battery Park, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op het Vrijheidsbeeld – dichterbij hoef je niet eens te gaan.


2. Koop in plaats van een hotdog een 'egg cream'

Foto: Istetiana/Shutterstock

De hotdogkramen van New York mogen dan beroemd zijn - je kunt er ook voor kiezen om de tijd te nemen voor een net zo typisch New Yorkse snack. Neem plaats in een restaurant, ontspan en bestel een egg cream.

Het bizarre is dat er noch ei, noch room in dit drankje zit. Wel zit er bruiswater, melk en een bepaalde siroop in. Het drankje dateert uit de vroege 20e eeuw en is te krijgen bij de meest iconische gelegenheden zoals Katz's Deli, Russ & Daughters en Yonah Schimmel's.


3. Ga naar Columbus Circle in plaats van Times Square

Foto: ESB Professional/Shutterstock

De menigtes op Times Square kunnen iedereen tot waanzin drijven maar Columbus Circle is stukken rustiger en vlakbij Central Park. Een ideale plek om een tijdje door het groen te wandelen na een duizelingwekkend bezoek aan The Shops at Columbus Circle. Er zit ook het fijne restaurant Landmarc.


4. Breng ook wat tijd door in andere buurten

Foto: TTStudio/Shutterstock

Manhattan mag dan de beroemdste buurt van New York zijn, Queens is cultureel veel diverser. Brooklyn en The Bronx hebben ook unieke bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn, zoals respectievelijk de DUMBO-buurt en het Yankee Stadium.

Pak de fiets voor een tochtje langs het water in Long Island City, wandel langs de kenmerkende portiekwoningen in Bed-Stuy of bestel een vislunch aan het water op City Island in The Bronx.


5. Sla in Central Park het Bethesda Terrace over en bezoek liever de Conservatory Gardens

Foto: Ruben Martinez Barricarte/Shutterstock

Het Bethesda Terrace en de bijbehorende fontein zijn dan wel overbekend bij toeristen, op een korte afstand vind je de veel minder bezochte Conservatory Gardens.


6. Beklim de muur bij Brooklyn Boulders in plaats van een sessie in je saaie hotelfitnesszaal

Foto: Leonard Zhukovsky/Shutterstock

De overdekte klimwand omvat ruim 2.000 vierkant meter aan oppervlakte met verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt er ook leren koorddansen.


7. Kies voor een wolkenkrabber voor je diner

Foto: Rafael Xavier/Shutterstock

Een wijds uitzicht over de stad is uiteraard spectaculair, zeker tijdens diner. Veel restaurants op straatniveau kunnen daar niet aan tippen, zeker niet in de drukkere straten. Een goede optie is het Kimberly Hotel met een restaurant op de 30e verdieping. Je kunt er de East River zien, Midtown Manhattan en het Chrysler-gebouw.


8. Wandel door Chelsea in plaats van een bezoek te brengen aan het Metropolitan Museum of Art

Foto: Sean Pavone/Shutterstock

Het Metropolitan Museum of Art biedt prachtige tentoonstellingen van kunst uit de hele wereld, maar kan nogal druk en overweldigend zijn. Een meer eclectische kunstervaring kun je vinden in de buurt Chelsea en het Meatpacking Distict. Hier zitten onafhankelijke en kleinschalige galeries, popupwinkeltjes in een klein, beloopbaar gebied.

Vergeet in deze buurt ook niet om over the High Line te lopen. Dit is een oude metrolijn boven de straten die verbouwd is tot langwerpig stadspark tussen de gebouwen. De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf ontwierp bovendien het plantengebruik.


9. Skip een toneelvoorstelling op Broadway: koop liever tickets voor het Alvin Ailey American Dance Theatre

Foto: Hannes Magerstaedt/Getty Images

De meeste Broadway-shows staan altijd hoog in de belangstelling met torenhoge ticketprijzen als gevolg. Het Alvin Ailey American Dance Theatre is een goed alternatief. Dit wisselende collectief geeft al sinds 1958 voorstellingen over de hele wereld.

Als je geluk hebt, ben je net in New York als ze hun show Revelations opvoeren, met ontroerende en beeldschone choreografie geïnspireerd op Afrikaans-Amerikaans spirituele rituelen zoals 'Wade in the Water' en 'Rocka My Soul in the Bosom of Abraham'.