Zelfs voor wie het wereldrecord alle-landen-ter-wereld-bezoeken wil verbreken is het bezoeken van een land meer dan alleen het afvinken van een naam op een lijstje.

James Asquith is de jongste mens die alle 196 landen ter wereld bezocht. Asquith vertelt Business Insider welke plekken op de wereld onder de radar blijven, en welke je per se nog op je reisbucket list moet zetten.

Vorig jaar schreef Asquith het officiële Guinesss Wereld Record, op zijn naam, publiceerde hij een reisboek, en begon hij een Instagram account, dat binnen 3 maanden zo’n 84.000 volgers kreeg.

Van Iraanse achterbuurten tot Boliviaanse zoutvlakten, scroll naar beneden voor Asquiths keuze van ongelooflijke en onbekende plekken op de wereld – inclusief wat er te doen en waar te verblijven.


Bhutan

Foto: MC Noppadol / Shutterstock

Waarom gaan: “Tot voor kort gold er een strikt jaarlijks toeristenquotum en hoewel het land iets meer open is, voelt dit land alsof je teruggaat in de tijd”, aldus Asquith.

“Er is een index van het Bruto Nationaal Geluk waarin Bhutan als het meest gelukkige land ter wereld uit de de bus komt. En dat is heel eenvoudig te begrijpen. Iedereen hier lacht en het boeddhisme is stevig in elk aspect van het leven verankerd. Dat je reis bijzonder wordt weet je al zodra je vliegtuig tussen de bergen door naar de landingsbaan schommelt en het weer omslaat.”

Lees ook op Business Insider

Wat valt er te doen: “Een trek naar het Tijgernest is onvergetelijk met al die kleurige gebedsmolens.”

Waar overnachten: “De Taj Tashi Bhutan – een mooi en zeer authentiek hotel.”


Tonga

Foto: Michal Durinik / Shutterstock

Waarom gaan: “Tonga is meer ontwikkeld, maar ik hou van de mentaliteit van de bewoners – cool en laid back.”

Wat valt er te doen: Probeer de plaatselijke keuken. “Alles groeit op Tonga, dus ze zijn goed gevoed.”

Waar overnachten:Fafa Island Hotel, je krijgt ’s nachts en gaslamp – verbazingwekkend en gezellig.”


Cartagena, Colombia

Foto: Fotos593 / Shutterstock

Waarom gaan: “Colombia is een wonderbaarlijk land, maar Cartagena aan de Caraïbische kust is prachtig. Met paard en wagen over de oude en geplaveide straten. Het is echt een romantische stad.”

Wat valt er te doen: Proef “de mix van Latijns Amerikaanse en Caraïbische culturen in combinatie met lekker, gevarieerd voedsel en verbazingwekkende muziek en mensen.”

Waar overnachten:Sofitel Santa Clara. Het is een oud klooster met prachtige tuinen in het hart van de oude stad.”


Foz do Iguaçu, Brazilië/Argentinië

Foto: R.M. Nunes / Shutterstock

Waarom gaan: “De wereld telt vier spectaculaire watervallen – Iguaçu Falls, Niagara, Victoria Falls, en de nauwelijks toegankelijke, maar hoogste Angel Falls in Venezuala. Vermijd de drukte van Niagara Falls en ga naar Foz do Iguaçu.”

“Hoewel het vooral ’s zomers druk kan zijn, kun je heel goed beneden aan de watervallen staan. Je ziet vrijwel altijd meerdere regenbogen door de uitgestrektheid van de watervallen en de verstuiving van het water. Het grote aantal wandelpaden aan de Braziliaanse en Argentijnse kant van de grens biedt je fantastische wandelingen. Er zijn veel wilde dieren, maar de echte trekpleister blijft toch de wandeling rond de donderende watervallen.”

Wat valt er te doen: “Boek een helikoptervlucht voor een fractie van de prijs die je er elders voor betaalt en bekijk het adembenemende regenwoud rond de watervallen.”

Waar overnachten: “Om je bezoek net dat beetje extra te geven, overnacht in Belmond Hotel das Cataratas: binnen het nationaal park en in een koloniale sfeer.”


Alaska

Foto: James Asquith

Waarom gaan: “Iedereen heeft het over IJsland, maar ik zou zeggen: ga in plaats daarvan naar Alaska. Het is niet hetzelfde, maar de gletsjers in Glacier National Park zijn adembenemend.”

“Ga naar Juneau en Ketchikan. De bergen en het landschap zijn ongelooflijk en er zijn overal bruine beren. Het is voor iedereen eenvoudig toegankelijk – het is een plek waar ik voor viel. Meteen.”

Wat valt er te doen: “Vermijd de uitgesleten paden en ga trekken en hiken. Of neem een gemakkelijke boottocht naar Vancouver of Seattle.”

Waar overnachten:“Idealiter doe je Alaska per boot. Daarmee kom je gemakkelijk in het Glacier National Park, Juneau, Ketchikan, en Skagway.”


Vanuatu

Foto: Juancat / Shutterstock

Waarom gaan: “Dit eiland in de zuidelijke Pacific heeft een vriendelijke bevolking die graag lacht en waar je je welkom bij voelt.”

Wat valt er te doen: “Mooie stranden en landschappen. En sommige restaurants zijn spectaculair. Vooral als je van sashimi houdt.”

Waar overnachten:“Ooit gedroomd van een betaalbare villa in het water? In het spectaculaire Holiday Inn kan het. En het kost je geen duizenden ponden zoals op de Malediven.”


Iran

Foto: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Waarom gaan: “Teheran is een verbazingwekkend kosmopolitische stad. Het had de afgelopen tien jaar ongetwijfeld een dubieuze reputatie, maar ik ben het niet noodzakelijkerwijs eens met wat de media allemaal zeggen. De mensen, en vooral de jongeren, zijn ruimdenkend en de slimste die ik ooit ontmoet heb.”

“Ze zijn gek op andere culturen, en iedereen wil met je praten.”

Wat valt er te doen: “Ontdek steegjes waar je coole milkshakes en pizzeria’s vindt.”

Waar overnachten:Laleh International Hotel, door de uitzonderlijke gastvrijheid die ik tegenkwam. Ik arriveerde in het hotel en moest van de eigenaar in de lobby wachten. Daarna kwam zijn zoon en die heeft me vijf dagen op sleeptouw genomen.”


Tuvalu

Foto: James Asquith

Waarom gaan: “Het water, de sashimi, de mensen – het is een ongelooflijk klein landje.”

“De landingsbaan krijgt slechts één vlucht per week, maar beslaat de helft van het landoppervlak. Als er geen vluchten zijn, verandert de landingsbaan in een groot gemeenschappelijk veld dat overal voor gebruikt wordt. Overdag spelen ze er voetbal of volleybal, ’s nachts slet de bevolking er de matrassen heen om te er te slapen. Het is er namelijk koel en vlak, in hun huizen is het te heet.”

Wat valt er te doen: Huur een motorfiets en verken het eiland.

Waar overnachten:Vaiaku Lagi Hotel – het enige hotel op het eiland. Heeft een fantastisch restaurant waar je kunt zien hoe de verse sashimi met een speer wordt gevangen. Op de website staat dat het 50 meter van de luchthaventerminal verwijderd is. En dat klopt.”


San Pedro de Atacama en de Boliviaanse zoutvlakten

Foto: Adolfo Lubbert B / Shutterstock

Waarom gaan: “Drie tot vier dagen een auto met vierwielaandrijving. Sommige gebieden liggen 5 kilometer boven de zeespiegel en de temperatuur schommelt tussen de 20 graden Celsius overdag tot minus 10 of kouder in de avond.”

Wat valt er te doen: “Het landschap is ongelooflijk en levert prachtige foto’s op van eindeloze zoutvlakten met hier en daar eilandjes van cacteeën.”

Waar overnachten: “Je slaapt in hutten die gemaakt zijn van zout. Een bizarre ervaring: het is als een iglo van zout. Dus ook het toilet en het bed!”