Kun je binnen enkele minuten jezelf transformeren in een aantrekkelijk iemand? Natuurlijk kun je beter eten en vaker sporten, maar die strategie duurt even en kost wat moeite.

Business Insider ging op zoek naar internationaal psychologisch onderzoek en kwam tot een aantal tips om direct aantrekkelijker te ogen.

En het kost je niet eens heel veel werk. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van je outfit of lenen van een hond.

Lees verder voor de tips.


1. Meer glimlachen

Bron: Luba kozorezova/Strelka Institute/Flickr

Zwitserse onderzoekers hebben in twee experimenten, gepubliceerd in 2014 in het tijdschrift Cognition and Emotion, de relatie aangetoond tussen glimlachen en aantrekkelijkheid. Hoe sterker iemands glimlach, hoe aantrekkelijker iemand eruitziet. Een gelukkige gelaatsuitdrukking kan relatieve onaantrekkelijkheid zelfs compenseren.

Helen Fisher, biologisch antropoloog en auteur van The Anatomy of Love, zei eerder tegen Business Insider: "Zodra je lacht, lachen degenen die je glimlach zien ook terug. Ook al is het heel kort, glimlachen triggert de afgifte van neurotransmitters in onze hersenen die we associëren met plezierige gevoelens."


2. Draag rode kleding

Bron: Flickr/Franck Michel

Bij een cross-culturele studie, gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology, werd aan vrouwelijke respondenten uit China, Engeland, Duitsland en de VS gevraagd of ze zich aangetrokken voelen door mannen die rood dragen.

Zo bekeken de vrouwelijke studenten een kleurenfoto van een man in verschillende shirts en beoordeelden zijn aantrekkelijkheid. Wat bleek: de man met het rode shirt werd als aantrekkelijkst gezien.


3. Maak mensen aan het lachen

Bron: Simon Powell/Flickr

Diverse studies tonen aan dat vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot mannen die hen laten lachen.

In een kleinschalig Frans onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Reports, vertelt een man in een bar een grap aan twee vrienden, terwijl een vrouw vlakbij aan een tafeltje zit. Vervolgens vraagt de man die de grap vertelt het telefoonnummer van de vrouw. In een andere versie vraagt een van de twee luisterende mannen het telefoonnummer. Dit scenario werd bij zestig vrouwen herhaald.

Vervolgens werd elke vrouw gevraagd de mannen te beoordelen op intelligentie en aantrekkelijkheid. Uitkomst: de man die de grap had verteld, had drie keer zoveel kans het nummer te krijgen. Ook werd hij als aantrekkelijker en intelligenter ervaren.


4. Draag een sterk geurtje

Bron: Bloomberg/Getty

Alleen al het dragen van een nieuwe deodorant, kan je zelfverzekerder en zelfs aantrekkelijker maken voor andere mensen.

In een studie uit 2009, gepubliceerd in het International Journal of Cosmetic Science, gaven onderzoekers een groep mannelijke studenten een sterk geurende deodorant en een andere groep een ongeparfumeerde deo. Mannen met de sterke geur verklaarden meer zelfvertrouwen te hebben. Ook de onderzoekers zagen op video-opnames zelfverzekerder gedrag bij die groep.


5. Geef aandacht aan je partner

Bron: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Bij een Australische studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, hebben onderzoekers gekeken naar circa negentig studenten die deelnamen aan een speeddate-sessie.

Degenen die hoog scoorden in het geven van aandacht aan de partner, kregen hogere aantrekkingspercentages van vrouwen. Volgens de onderzoekers leidt meer aandacht - logischerwijs - tot meer onderling vertrouwen tussen de partners.


6. Laat een hond uit

Bron: Dirk Olbertz/Flickr

In een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology, beoordeelden honderd Israëlische vrouwen een aantal mannelijke stereotypes. Sommige mannen werden neergezet als onbetrouwbare vreemdgangers; andere werden beschreven als hardwerkende huisvaders die goed voor hun kinderen zorgden.

Opvallende uitkomst: vreemdgaande mannen die wél een hond hebben, werden als betrouwbaarder gezien als degenen zonder hond. De beoordeling was zelfs iets beter dan hardwerkende huisvaders mét een hond.

Conclusie: een man mét hond is ook in staat om een lange relatie aan te gaan. Ook helpt een hond om meer ontspannen en benaderbaar over te komen. Je hoeft ook geen hond te kopen: simpelweg gezien worden met een hond helpt al om aantrekkelijker gevonden te worden.


7. Speel met een baby

Bron: Jacob Bøtter/Flickr

In een Frans onderzoek uit 2014, gepubliceerd in de Journal of Human Behavior in the Social Environment, werd een 20-jarige man op een bankje aangesproken door zijn 'zus' en haar baby. Dit scenario werd meerdere keren herhaald: in de helft van de situaties sprak de man tegen de baby en bij de andere helft negeerde hij de baby.

Nadat zijn 'zus' met de baby was vertrokken, complimenteerde de man een in de buurt zittende vrouw en vroeg om haar telefoonnummer. In de situaties waarbij de man aandacht had gegeven aan de baby, kreeg hij in 40 procent van de gevallen een telefoonnummer. In de situaties waarbij de baby werd genegeerd, lukte dat in slechts 12 procent van de gevallen.


8. Draag hoge hakken

Foto: Gwen/flickr

Uit een ander Frans onderzoek, in 2015 gepubliceerd in het Journal Archives of Sexual Behavior, blijkt dat vrouwen aantrekkelijker zijn zodra ze hoge hakken dragen.

In een experiment ging een vrouw in een kroeg zitten. Mét hoge hakken werd ze veel sneller en vaker benaderd door mannen dan zonder. Ook een vrouw die op hoge hakken een enquête afneemt (!) heeft meer succes als een enquêteur zonder hoge hakken.


9. Omring je met iemand die er minder goed uitziet

Bron: Disney

In een blogpost voor Psychology Today schrijft Madeleine A. Fugère, hoogleraar sociale psychologie aan de Eastern Connecticut State University, over een psychologische truc om aantrekkelijker te lijken. "Ga naar een feest met een contrasteffect en eindig het feest met het assimilatie-effect", schrijft ze.

Wat bedoelt ze daarmee? Het contrasteffect bereik je door je met iemand te omringen minder aantrekkelijke personen. Het assimilatie-effect bereik je door er aantrekkelijk uit te zien door geassocieerd te worden met een aantrekkelijke groep vrienden. Fugère: "Ga naar een feest met een minder aantrekkelijk iemand. Vervolgens hang je heel de nacht rond met je meest aantrekkelijke vrienden, waarmee je onderdeel wordt van hun aantrekkelijke groep."

Het is niet de meest vriendelijke methode, maar wie weet werkt het.

LEES OOK: Een Britse ex-spion legt uit hoe je dingen kunt onthouden, zonder ze op te schrijven