De strijd van ECB-president Mario Draghi tegen deflatie, ofwel structureel dalende prijzen, is zo goed als beslist. Al is van gezonde inflatie voorlopig geen sprake. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Beleggers zijn toch nog een beetje verbaasd dat de Europese Centrale Bank (ECB) daadwerkelijk op grote schaal staatsobligaties is beginnen te kopen. Vanochtend bevestigde de ECB en een aantal nationale centrale banken van het eurosysteem dat ze in de markt waren om staatsobligaties te kopen. En het was de Bundesbank, de centrale bank met de meeste afkeer van dit programma, die het spits afbeet.

De rente voor veilige eurolidstaten als Duitsland en Nederland daalt vanochtend hard. De Nederlandse 10-jaars rente zakt met 0,05 procentpunt naar 0,38 procent. Het laagste niveau ooit is 0,35 procent, wat op 26 februari werd bereikt. Griekenland is vanochtend zo’n beetje de enige eurolidstaat die de lange rente vanochtend niet ziet dalen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.ECB-president Mario Draghi had de oorlog tegen deflatie eigenlijk al gewonnen voordat het eerste schot was gelost. Ruim voordat de ECB de eerste staatsobligatie had gekocht hadden inflatieverwachtingen van beleggers al de bodem bereikt. Beleggers kunnen zich door middel van derivaten of voor inflatie gecorrigeerde staatsobligaties indekken tegen inflatie (en geld verliezen in het geval van deflatie). En de koersen van deze producten geven aan dat beleggers verwachten dat deflatie van korte duur zal zijn.

De 1-jaars inflatieverwachting kelderde begin dit jaar naar min 0,8 procent, maar is na horten en stoten inmiddels gestegen naar plus 0,5 procent. Het rendement op Franse 10-jaars voor-inflatie-gecorrigeerde-obligaties – wat gelijk staat aan de inflatieverwachting voor 10 jaar – is inmiddels bijna verdubbeld ten opzichte van het laagterecord van begin januari op 0,73 procent. Beleggers verwachten geen deflatie, maar wel zeer lage inflatie en ondermaatse economische groei.

3.De topman van de Spaanse grootbank BBVA is wel erg optimistisch over de economie van Spanje. Bankvoorzitter Francisco Gonzalez zei tegen de krant El Pais dat de Spaanse economie dit jaar met 2,7 procent zal groeien. Economen gepolst door persbureau Bloomberg News verwachten dat de Spaanse economie met 2,1 procent zal groeien dit jaar.

Gonzalez had verder ook stemadvies voor de Spanjaarden. Spanje heeft stabiliteit nodig en geen zwakke regering die de verworvenheden van de afgelopen jaren terugdraait. Met andere woorden: stem op premier Rajoy. Uit de peilingen blijkt dat veel Spanjaarden er heel anders over denken en neigen naar protestpartij Podemos. De meeste Spanjaarden merken weinig van het economisch herstel. De werkloosheid bedraagt ruim 23 procent en de economie is nog meer dan 5 procent kleiner dan voor de crisis van 2008.

4.Zin in een goedkope vakantie naar Griekenland en een bijbaantje? Ga tijdelijk voor de Griekse fiscus werken als belastinginspecteur. Minister van Financiën Varoufakis heeft in een brief aan eurogroep-voorzitter Dijsselbloem geopperd dat vanwege tekort aan mankracht bij de fiscus er tijdelijke gewone burgers of zelfs toeristen kunnen worden ingehuurd om te gaan spioneren bij vermeende belastingontduikers. De amateur-belastinginspecteurs zouden met een verborgen camera of microfoon bewijs moeten verzamelen voor de fiscus, aldus Varoufakis.

Dus de volgende keer als u op een Grieks terrasje zit en de drankjes zijn verdacht goedkoop en u verdenkt de eigenaar van het achterover drukken van de BTW – Varoufakis betaalt u per uur. En uit de brief aan Dijsselbloem blijkt ook dat Varoufakis er de volle vertrouwen in heeft dat de Stasi-tactieken van belastingverklikkers de Grieken binnen no-time een belastingcultuur bijbrengt waar een Duitser een puntje aan kan zuigen.

5.Ministers van Financiën van de eurozone zullen Varoufakis' brief gaan bepreken tijdens het overleg van de eurogroep vandaag in Brussel. Dijsselbloems reactie op de brief, die ook realistische voorstellen zoals het oprichten van een onafhankelijke begrotingswaakhond bevat, was afwijzend. Dijsselbloem noemde de voorstellen “behulpzaam” maar “lang niet af.” En dat betekent dat Griekenland voorlopig kan fluiten naar de uitbetaling van 7,2 miljard euro aan noodleningen. Athene reageerde hierop met het dreigement dat er nieuwe verkiezingen of een referendum gehouden kan worden. Dergelijke volksraadplegingen zullen al gauw uitmonden in een volksraadpleging over het lidmaatschap van de euro.

6.De Griekse oppositie heeft schoon genoeg van de strapatsen van minister van Financiën Varoufakis, bericht de Britse krant The Guardian. Oppositieleider Mitsotakis van de centrumrechtse Nieuwe Democratie partij zei dat Varoufakis met het lukraak doen van ondoordachte uitspraken het landsbelang schaadt. “Iedere keer als hij zijn mond open doet zorgt hij voor problemen van de onderhandelingspositie van het land,” aldus Mitsotakis. En daarom zou het verstandig zijn als Varoufakis de eer aan zichzelf houdt of dat premier Tsipras hem ontslaat, aldus Mitsotakis.

7.Happy birthday AEX rally! Precies 6 jaar geleden zette de AEX de bodem op 194.99 punten. En dat kunt u zien in de grafiek, waar de koers van de AEX steeds staat uitgezet tegen het 50-, 100-, en 200-daags voortschrijdend gemelde. En met de wijsheid van achteraf zien we dat beleggers met stalen zenuwen niet uitstapten vanwege meerdere Griekse crises, de crisis in eurozone, het Amerikaanse schuldenplafond, de kernramp in Fukushima en de Oekraïne-crisis, op een koersstijging van 150 procent zitten. En dan hebben we het niet nog niet over de dividenden gehad. In dat licht stelt dat verlies van nog geen 1 procent vandaag niet zo heel erg veel voor, helemaal als we zien dat de beurs dit jaar helemaal door het dak is gegaan dankzij ECB-president Draghi.

(klik voor uitvergroting)

AEX Index (AEX-Index)  Daily 01J 2015-03-09 13-02-26

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl