Beleggen is een stuk simpeler en leuker dan je denkt. Je hoeft echt geen financieel mastermind te zijn om ermee te beginnen en het is ook niet alleen geschikt voor vermogende mensen.

Wat je wel moet doen, is je verstand gebruiken. Zeven tips waarmee je op een goede manier kunt beginnen met beleggen:

Advertisement

1. Begin als je jong bent!

Begin je vroeg met beleggen, dan kun je de tijd in je voordeel laten werken. In het verleden leverde een belegging in aandelen je een rendement op van ongeveer 7 procent per jaar. Als dat in de toekomst ook zo is – wat natuurlijk niet zeker is – verdubbelt je vermogen elke tien jaar. Wie op zijn twintigste 1.000 euro belegt, heeft op zijn dertigste 2.000 euro. Dat verdubbelt dan weer tot 4.000 euro tien jaar later.

En die investering groeit zo tot mogelijk bijna 22.500 euro als je 65 bent. Wie echter pas op zijn veertigste met 1.000 euro begint, komt dan met een mogelijk eindvermogen van circa 5.500 euro niet in de buurt van degene die veel eerder begonnen is. En dus laat je een kans liggen.

Beleggen is dus vooral ook interessant voor jongeren. Daarvoor heb je overigens geen beleggingsadviseur nodig: met het sociale handelsplatform van eToro kun je heel makkelijk via je smartphone beleggen in aandelen, ETF’s en nog veel meer.

2. Houd altijd wat achter de hand

Om te profiteren van mogelijke vermogensgroei op lange termijn, moet je natuurlijk niet na een paar jaar alweer stoppen met beleggen. Je wil dus de verleiding weerstaan om even de zijlijn op te zoeken als de koersen onderuit gaan. Iedereen die wel eens een flinke beursdaling heeft meegemaakt, weet dat het best lastig is om dan de rust te bewaren.

Maar ook doorgewinterde beleggers die deze valkuil kennen, verkopen soms op het moment dat de koersen op een dieptepunt staan. Simpelweg omdat ze het geld bijvoorbeeld nodig hebben voor een dure autoreparatie. Om te voorkomen dat je je beleggingen op een heel ongunstig moment moet verkopen, is het dan ook verstandig om een buffer achter de hand te houden voor onverwachte tegenvallers.

3. Vestig niet al je hoop op één aandeel

Als je tien jaar geleden een paar aandelen Tesla had gekocht, heb je het goed voor elkaar. Dankzij een enorme koersstijging is dat aandeel nu ruim honderd keer zoveel waard als eind 2010. Maar hoe vind je het volgende topaandeel? Bij gebrek aan een glazen bol, kun je maar beter je geld verdelen over meerdere veelbelovende aandelen.

Voor elke winnaar, zoals Tesla, zijn er heel wat bedrijven die niet opleveren wat beleggers ervan hopen of zelfs failliet gaan. Een goede spreiding is de beste bescherming tegen het risico dat je net het verkeerde aandeel kiest.

Je kunt spreiden door een ETF te kopen, die het koersverloop volgt van een index die vaak bestaat uit honderden of soms zelfs duizenden aandelen. Bij handelsplatform eToro kun je beleggen in aandelen, zonder commissie te betalen. Dat wil zeggen: er worden geen brokerkosten in rekening gebracht bij het openen of sluiten van een positie.

4. Liever slim kopiëren dan zelf het wiel uitvinden

Weet je zelf niet waar je moet beginnen bij het kiezen van aandelen? Bij eToro zie je de rendementen die veel andere klanten halen. Hierdoor kun je zien welke strategieën succesvol zijn en die overnemen. Of simpelweg kopiëren.

Met Copytrading van eToro kopieer je met één druk op een knop de strategie van succesvolle beleggers. Als zij een nieuwe positie innemen of juist verkopen, wordt die transactie automatisch ook voor jouw beleggingsportefeuille uitgevoerd.

5. Kijk verder dan alleen aandelen

De eerste aankoop van een beginnend belegger is meestal een aandeel van een bedrijf dat hij of zij goed kent, zoals Apple, Tesla of Netflix. Soms komen daar nog wat andere aandelen bij of zelfs een ETF; een beleggingsinstrument waarmee je in één keer in een mandje met allemaal verschillende aandelen belegt.

Maar er zijn nog veel meer investeringen waarmee je geld kunt verdienen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bitcoin, die in de afgelopen vijf jaar tijd ongeveer veertig keer zoveel waard is geworden. Bij eToro kun je zelf een portefeuille samenstellen met deze verschillende vormen.

6. Koop elke maand een beetje bij

Heb jij 10.000 euro liggen om mee te gaan beleggen? Maak je vooral geen zorgen als dat niet zo is! Het is verstandig om elke maand een klein bedrag te beleggen. Zo loop je niet het risico dat je meteen tegen een flink verlies aanloopt, als de beurskoersen opeens dalen.

Als je slim bent, regel je het zo dat je automatisch wat belegt, vlak nadat je salaris is binnengekomen. Helemaal interessant bij 0% commissie. Zo kom je ook niet in de verleiding om het geld aan andere dingen uit te geven.

7. Let op de kosten

Naast mislukte timing en onvoldoende spreiding, vormen hoge kosten een van de grootste bedreigingen voor een mooi beleggingsrendement. Het lijkt niet veel als je elk jaar een procent aan kosten kwijt bent. Maar het verschil tussen een rendement van 6% of 7% bij een investering van 1.000 euro over een periode van 30 jaar, is bijna 2.000 euro. Oftewel het verschil tussen 5.750 of 7.600 euro.

Om ervoor te zorgen dat jij vermogen opbouwt in plaats van de bank of beleggingsspecialist, moet je de kosten dus zo laag mogelijk houden. Bij eToro betaal je geen kosten voor het kopen of verkopen van aandelen en ETF’s. Ook het openen van een beleggingsrekening is helemaal gratis. Hierdoor is het makkelijk om over de drempel van de beurs te stappen en te kijken of beleggen ook wat voor jou is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eToro.

Uw kapitaal loopt risico. Beleggen brengt risico’s mee waarbij u verlies kunt lijden op uw inleg. Ga voor informatie over vergoedingen die van toepassing kunnen zijn naar www.etoro.com/trading/fees

Dit artikel is marketingcommunicatie en mag niet worden opgevat als een beleggingsadvies, een persoonlijke aanbeveling of een aanbod of een verzoek om financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Dit materiaal is opgesteld zonder rekening te houden met de beleggingsdoelstellingen of de financiële situatie van de ontvanger en is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire vereisten ter bevordering van onafhankelijk onderzoek. Verwijzingen naar vroegere of toekomstige prestaties van een financieel instrument, een index of een pakketbeleggingsproduct zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten en mogen ook niet als zodanig worden beschouwd. eToro doet geen uitspraken over, en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid van de inhoud van deze publicatie, die is opgesteld aan de hand van openbaar beschikbare informatie.