Inpakken voor je op vakantie gaat. Voor de meesten van ons is het iets dat je zo lang mogelijk uitstelt. Liefst tot de laatste minuut voor het vertrek, als je nog snel even wat spullen in een tas of koffer wilt proppen.

Maar voor reisbloggers en gidsen is pakken een professionele vaardigheid die ze in de loop der jaren perfectioneren.

Business Insider vroeg diverse reisexperts naar hun beste tips om je bagage zo efficiënt mogelijk te pakken – zeker als je vliegt is dat niet onbelangrijk, want luchtvaartmaatschappijen worden steeds strenger.

Dus of je nu op stedentrip gaat naar Barcelona of kiest voor een weekje Toscane, onderstaande tips zijn altijd nuttig.

1. Neem de helft mee

Volgens reisleiders van Topdeck kun je het volgende doen: leg alle kleding die van plan bent mee te nemen klaar – maar stop nog niets in je reistas- of koffer. “Leg vervolgens de helft van alles terug, ongeacht of je voor een week of een jaar op pad gaat”, aldus de experts van Topdeck.

“De kans dat je drie keer op een dag van t-shirt wisselt is heel klein en waarschijnlijk loop je vrijwel continu op slippers.”

2. Vacuum zakken om ruimte te besparen

De 23-jarige Karolina Valeikaite (@outsideboxx) en de 25-jarige Marco Coppola (@gypseetravel) zijn influencers op Instagram. Ze besloten onlangs om een reis van twee maanden uit te breiden tot acht maanden – ze verbleven in luxe hotels in Zuidoost Azië. Valeikaite en Coppola zweren bij vacuumzakken.

Het gaat om plastic zakken waar je kleding in kan doen, en die je met een stofzuiger vacuum kunt zuigen, zodat het totale volume aanzienlijk krimpt.

Coppola: “Je kunt ze al voor een paar euro kopen en al je kleding erin stoppen. We gebruiken ze al lange tijd en het werkt prima om je spullen te organiseren.”

3. Koop handige toiletspullen voor op reis

Het team van Topdeck wijst er ook op dat je veel ruimte kunt besparen door in plaats van de gewone toiletspullen te kiezen kleinere alternatieven.

Een fles shampoo kan bijvoorbeeld behoorlijk zwaar zijn. Bij ketens zoals Lush kun je een ‘shampoo bar’ kopen. Zulke compacte shampooblokjes schelen enorm in gewicht en ruimte. En je kunt ze heel lang bewaren.”

4. Gebruik hersluitbare plastic zakjes om spullen te ordenen

James Asquith (@jamesasquithtravel)is de jongste persoon die alle 196 officiële landen in de wereld heeft bezocht. Hij zegt dat hij altijd hersluitbare plastic zakjes (met ritsen) gebruikt als hij gaat pakken.

“Probeer gelijksoortige items bij elkaar te houden en stop ze samen in een plastic zakje met rits. – zo kun je toiletspullen, opladers en dergelijke makkelijk uit elkaar houden. Als je iets snel nodig hebt, weet je waar je moet zoeken zonder het hele tas overhoop te hoeven halen.”

5. Oprollen werkt beter van opvouwen

Als het het om kleding inpakken gaat zijn ervaren reisbloggers het over één ding eens: oprollen werkt veel beter dan opvouwen.

De mensen van Topdeck geven als extra tip: “In een opgeborgen schoen kun je pakweg vier paar sokken kwijt, als je echt handig bent. Die ruimte gaat anders verloren.”

Asquith voegt hieraan toe: “Probeer schoenen zo in te pakken dat ze niet tegen lichte kleren aanzitten, en zorg dat witte en lichte dingen binnenste buiten zitten als je gaat pakken. Als er vuil in je tas of koffer komt, is het niet fijn als dat aan de buitenkant van je lichte kleren zichtbaar is.”

6. Probeer een heuptas (money belt)

“Er gaat niets boven een money belt die je als heuptasje draagt”, aldus het team van Topdeck. “Er kan ontzettend veel in. Bovendien telt zo’n heuptasje niet mee als handbagage in het vliegtuig. Superhandig voor essentiële reisdocumenten en dergelijke, je kunt er zo bij en spaart een extra tas uit.”