Slechte macrocijfers uit Duitsland en banken die last hebben van de crisis rond de Oekraïne maken beleggers voorzichtig. In Zweden rommelt het: de inflatie is hoog en de huizenbubbel wil maar niet knappen. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. Uit Duitsland kwamen vanochtend wel heel erg beroerde macrocijfers die wijzen op een behoorlijke verzwakking van de economische groei in het tweede kwartaal. Fabrieksorders daalde in maart met een forse 2,8 procent ten opzichte van april, terwijl gerekend was op lichte groei. Orders uit de eurozone kelderden met een spectaculaire 9,4 procent en orders van buiten het eurogebied daalden met 1,7 procent.
2. ING is in het eerste kwartaal in de rode cijfers beland vanwege een boekverlies op de verkoop van de aandelen in de Amerikaanse verzekeringstak. Het nettoverlies bedroeg 1,9 miljard euro vergeleken met een nettowinst van 1,9 miljard euro in dezelfde periode in 2013. ING pompte daarnaast 850 miljoen euro aan kapitaal in Nationale Nederlanden vanwege de woekerpolisaffaire. Uit de cijfers bleek verder dat het onderliggende resultaat van de bank vlak was op 1.2 miljard euro doordat een forse verbetering van de rentemarge teniet werd gedaan door eenmalige lasten als de bankentaks. Het percentage slechte hypotheekleningen steeg marginaal van 1,9 procent eind 2013 naar 2,0 procent en ING is evenals Rabobank de hypotheekportefeuille aan het afbouwen. Meevaller voor ING was dat de totale reserveringen voor de stroppenpot met 17 procent.
3. Telefonica Deutschland heeft volgens de Financial Times water bij de wijn gedaan om goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie voor de aankoop van KPN’s Duitse mobiele divisie E-Plus. Telefonica Deutschland zou bereid zijn een tweede partij toegang te geven tot het eigen netwerk om mededingingsbezwaren van Brussel weg te nemen.
4. De Franse president Hollande heeft het overnamebod van het Amerikaanse conglomeraat General Electric van 12,4 miljard euro op de energiedivisie van kroonjuweel Alstom van de hand gewezen.
Hollande zei gisteren dat hij Frankrijks strategische belangen in ogenschouw moet nemen en dat GE’s bod op het gebied van banen verbeterd moet worden. En dat is broodnodig voor Hollande, want de recordwerkloosheid van zo’n 10 procent hangt als een molensteen om de nek van de meest impopulaire Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog. Eerder al lieten minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg en minister van Financiën Michel Sapin zich kritisch uit over het bod van de Amerikanen. De regering ziet liever dat Alstom de energiedivisie ruilt voor de transportactiviteiten van Siemens, dat inmiddels overeenstemming heeft bereikt met Rolls-Royce over de overname van de energietak van het Britse bedrijf voor 1,3 miljard dollar.
5. De Oekraïense crisis begint het Europese bedrijfsleven steeds harder te raken. Vanochtend stelde Société Générale teleur met de kwartaalcijfers nadat de Franse bank aangaf dat het 525 miljoen euro aan goodwill moet afschrijven op de Russische activiteiten vanwege de koersval van de roebel en de zwakkere vooruitzichten voor de Russische economie. Daarnaast zei bierbrouwer Carlsberg te verwachten dat er in Rusland minder bier zal worden gedronken vanwege de crisis. Dat noopte Carlsberg tot het schrappen van de uitspraak dat de Russische omzet in een “gezond tempo” zal groeien.
6. En we hebben weer een nieuw eurolid. Roemenië heeft aangegeven dat het in 2019 wil toetreden tot de monetaire unie die dit jaar Letland heeft verwelkomt als 18e lid en volgend jaar Litouwen als 19e lid.
7. E-commerce kolossus Alibaba – de Chinese Ebay – gaat naar de beurs. Alibaba zou wel eens 20 miljard dollar kunnen gaan ophalen, wat volgens gegevens van Bloomberg News in nominale termen een van de grootste beursgang ooit zou zijn. De marktkapitalisatie van Alibaba wordt geschat op 168 miljard dollar, waarmee Alibaba het op een na waardevolste bedrijf ter wereld zou zijn na Google. Overigens kan Googles rivaal Yahoo flink cashen met de beursgang. Yahoo heeft aangegeven zijn belang van 22 procent in Alibaba van de hand te willen doen.
8. Als u denkt dat de ECB laks is en te weinig doet om de lage inflatie aan te pakken, ga eens naar Zweden. Daar hebben ze al deflatie omdat de Riksbank (de centrale bank) in 2010 en 2011 probeerde de huizenzeepbel lek te prikken en de rente daarom verhoogde van een kwartje naar 2 procent. Dat leidde er toe dat de inflatie uitdoofde en het prijspeil vervolgens begonnen te dalen, waardoor de Riksbank een draai van 180 graden heeft moeten maken en de rente weer is gaan verlagen. En de huizenprijzen? Die staan nog op of vlak onder het piek niveau. En de schulden van huishoudens bedragen nog steeds 170 procent van het BBP. De Riksbank zal vanochtend een presentatie geven over hoe slecht de financiële situatie van Zweedse huishoudens wel niet is.
9. Handelaren kijken vandaag uit naar de getuigenis van Fed voorzitter Janet Yellen in de Senaat. Naast de gebruiken subtiele hints over monetaire beleid zijn handelaren benieuwd naar Yellens mening over de economie. De economie trekt aan, maar de signalen die we krijgen geven nog steeds geen eenduidig beeld dat we rustig kunnen gaan slapen. De banengroei is sterk, maar de loongroei blijft erg zwak en veel Amerikanen verlaten om uiteenlopende redenen de beroepsbevolking. De economische groei leunt wel erg veel op consumentenbestedingen, want investeringen in de (woning)bouw en kapitaalgoederen zijn zwak. De inflatie is te laag en vraagt om meer monetaire stimulering, maar volgens sommigen maken financiële markten er nu al te veel een feestje van. Daarom zal Yellen waarschijnlijk niet tornen aan de marktverwachting dat de rente ergens halverwege 2015 voor het eerst omhoog gaat.
10. In afwachting van de Fed zijn Europese beurzen in het rood geopend na de rits teleurstellende macrocijfers uit de eurozone en eerdere verliezen op Wall Street en in Azië. Vanwege de zorgen over de economie en de Oekraïense crisis daalt de Duitse 10-jaars rente naar 1,45 procent. Een slot op dat niveau zou de laagste stand in bijna een jaar tijd zijn.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl