Europese telecombedrijven willen dat Nelie Kroes wat minder streng wordt. Erdogan wil Youtube verbieden en de Griekse banken hebben geld nodig, en snel een beetje. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Topmannen van grote Europese telecombedrijven hebben volgens de Financial Times eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes in een open brief gevraagd om concurrentieregels te versoepelen. Dat moet er voor zorgen dat de consolidatie in de sector door kan gaan en dat telecombedrijven hun prijzen voor consumenten kunnen verhogen.
Volgens de telecombedrijven is dit laatste noodzakelijk om te kunnen blijven investeren. De brief komt op het moment dat Telefonica wacht op goedkeuring van Brussel om KPN’s Duitse mobiele divisie E-Plus te mogen inlijven. Daarnaast is rond het Franse SFR een overnamestrijd losgebarsten.

2. Bij Pimco, ’s werelds grootste obligatiefonds, rommelt het nog steeds. Pimco topman Bill Gross en zijn in ongenade gevallen kroonprins Mohamed El-Erian zijn hun ruzie verder aan het uitvechten in het openbaar. Gross heeft tegen Reuters gezegd dat El-Erian “aan zijn stoelpoten probeerde te zagen” door met de Wall Street Journal te praten over de oplopende spanningen tussen het tweetal afgelopen zomer, toen de Fed begon te zinspelen op de afbouw van de monetaire stimulering.

Gross zei daarnaast over bewijs te beschikken dat El-Erian zelf het bewuste artikel had geschreven. Toen Reuters Gross om bewijs hiervoor vroeg, zei Gross: “jij staat aan zijn kant, fantastisch, hij heeft jou ook om zijn charmante rechter vinger gewonden. Gross gaf overigens aan dat hij El-Erians telefoongesprekken afluisterde. Later ontkende Pimco juist alle uitspraken van Gross.

3. John LeFevre, de voormalige bankier van Citigroup en de man achter het populaire Twitter account @GSElevator Gossip, kan volgens Business Insider fluiten naar de publicatie van zijn boek door Simon & Schuster. De uitgever heeft LeFevre zonder opgave van reden laten weten het boek ‘Straight to Hell: True Tales of Deviance and Excess in the World of Investment Banking’ niet te zullen publiceren.
LeFevre zei tegen Business Insider niet bij de pakken neer te gaan zitte,n omdat hij zei te zijn gevraagd om columnist te worden bij een tweetal belangrijke publicaties en getuige te zijn in een onderzoek naar gesjoemel op de obligatiemarkt door Wall Street.

4. Fugro is hekkensluiter in de AEX nadat de bodemonderzoeker tegenvallende omzet- en winst cijfers over 2013 bekendmaakte. Fugro’s omzet steeg van 2,17 naar 2,42 miljard euro, wat lager was dan de consensusverwachting van analisten en de eigen prognose van 2,6 miljard euro. De nettowinst van 428 miljoen euro voldeed daarnaast niet aan de analistenverwachting van 444 miljoen euro. Fugro constateerde dat oliemaatschappijen hun investeringen minder sterk opvoeren, maar dat was echter geen reden om de doelstellingen te verlagen.

5. Premier Erdogan van Turkije is boos en wil mogelijk Facebook en YouTube verbieden in de hoop daarmee te voorkomen dat er nog meer belastende telefoongesprekken uitlekken. Vorige maand werd op YouTube namelijk een vermeend telefoongesprek van Erdogan ge-upload waarin de premier zijn zoon vertelde dat er 30 miljoen euro verduisterd moest worden.

6. In China dreigt deze week voor de tweede keer een producent van zonnepanelen op de fles te gaan. Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology heeft laten weten dat het vandaag niet de middelen heeft om een coupon van een obligatie af te lossen.
Sinds 2009 heeft er in China een wildgroei van krediet plaatsgevonden. Dikwijls is het geld gebruikt voor onrendeabele investeringen, en Chaori Solar is zeker niet het laatste bedrijf dat in acute liquiditeitsproblemen komt nu Beijing steeds lagere economische groei accepteert.

7. Graag geld, en snel een beetje. Griekse banken hebben volgens de Griekse centrale bank 6,4 miljard euro aan kapitaal nodig. Dit concludeert de centrale bank op basis van een onderzoek van asset maanger BlackRock. Griekse banken zitten tot over hun oren in de giftige activa – meer dan 30 procent van de kredietportefeuille is van dubieuze kwaliteit – doordat de economie sinds 2008 met meer dan een kwart is gekrompen.

8. Europese beurzen zijn vanochtend in het rood gezakt voorafgaand aan het Amerikaanse banenrapport, terwijl Europese staatsobligaties wat herstellen na de sell-off van donderdag. Gisteren waren obligatiebeleggers erg teleurgesteld dat de ECB geen stimuleringsmaatregelen aankondigde.

9. De banengroei in de VS bedroeg volgens economen gepolst door Bloomberg vorige maand een gematigde 145.000. Dat is beduidend beter dan de banengroei van een magere 113.000 in januari en iets lager dan de gemiddeld 160.000 banen die er de afgelopen jaren maandelijks bijkwamen. Vanwege het barre winterweer heeft de markt echter al een tegenvallend cijfer ingeprijsd.

10. Bij het banenrapport gaat de aandacht vooral uit naar het werkloosheidspercentage en de loongroei. De werkloosheid bedraagt 6,6 procent, terwijl de Fed beloofd heeft de rente laag te houden zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent staat. Bovendien is de looninflatie het afgelopen jaar aangetrokken, en in het verleden was dat de aanleiding voor de Fed om de rente te gaan verhogen. De Fed ziet de arbeidsmarkt echter nog steeds als ruim, en bovendien is de inflatie ook in de VS erg laag. Dat zijn genoeg redenen voor de Fed om de rente dit jaar nog niet te verhogen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl