De eurozone zou zich wel eens sneller kunnen herstellen dan gedacht, signaleert Arne Petimezas.

1. De euro zit vanochtend in de lift na een serie hele sterke macrocijfers uit de eurozone periferie die er op wijzen dat de regio wat sneller uit het hele diepe dal aan het komen is. De Spaanse werkloosheid daalde in april met 112.000 personen. Die afname was meer dan twee keer zo sterk als verwacht en bovendien was april 2014 de beste april maand sinds 1996. De inkoopmanagersindexen voor de Spaanse en Italiaanse dienstensector lieten daarnaast vorige maand sterker dan verwachte groei zien.

2. En volgens economen van Markit Economics, de uitgever van de inkoopmanagersindexen, accelereerde de groei van de eurozone als geheel ook in april. De huidige stand van de inkoopmanagersindex wijst op groei van een half procent in het tweede kwartaal. En dat betekent dat de drempel voor de ECB om nog een keer de rente te verlagen hoger wordt.

3. Het regent vanochtend kwartaalcijfers op het Damrak. DSM’s eerste kwartaalcijfers waren in lijn met de verwachting. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) uit voortgezette activiteiten daalde met 10 procent naar 272 miljoen euro omdat DSM kampte met de harde euro, lagere prijzen voor vitaminen en zware margedruk bij de traditionele chemieactiviteiten. DSM herhaalde de outlook en gaf aan dat de tegenwind bij de voedingsingrediëntendivisie zal gaan afnemen, wat beleggers een hart onder de riem lijkt te steken.

4. Fugro maakt een flinke smak nadat de bodemonderzoeker zwaar teleurstelde met de cijfers. Fugro zei dat de marges in het eerste kwartaal sterk daalden. In het tweede kwartaal moet de marge wat herstellen, maar zal desalniettemin lager uitvallen dan in dezelfde periode in 2013 het geval was, zo waarschuwde Fugro.

5. De Franse regering heeft volgens persbureau AFP het Amerikaanse conglomeraat General Electric in een brief laten weten dat het moet gaan sleutelen aan het bod van 17 miljard dollar op de energiedivisie van kroonjuweel Alstom.
De Fransen zijn niet zo blij dat de Amerikanen on top liggen en van plan zijn de energietak simpelweg in te lijven. Als het aan de regering ligt komt het tot een partnerschap tussen GE en Alstom. Minister van Financiën Michel Sapin, die zich inmiddels ook met de zaak is gaan bemoeien, zei dat GE’s bod “kwaliteiten heeft, maar voor verbetering vatbaar is.”

6. Wilt u overleven op de beurs als kleine belegger? Hier is bewijs nummer zoveel dat u beter af bent met een indexfonds, want zelfs de stockpicks van de slimste hedgefondsmanagers doen het slechter dan de S&P 500. Op maandag vond de jaarlijkse Ira Sohn Investment Conference in New York plaats, waar beroemde hedgefondsmanagers als Jeff Gundlach van Double Line Capital en Bill Ackman van Pershing Square hun zegje kunnen doen over welk aandeel moet worden geshort of gekocht. En dat is een goed moment om te kijken hoe goed de stockpicks van 2013 het hebben gedaan. De financiële nieuwswebsite Marketwatch concludeert op basis van een onderzoek van Birinyi Associates dat u beter af was door vooral niet naar de hedgefondsmanagers te luisteren. De stock picks van 2013 verloren 3,8 procent, terwijl de S&P 500 15 procent won. Rest de vraag of de hedgefondsmanagers nu echt hun beste ideeen ventileren tijdens dergelijke conferenties of deze heimelijk voor zich houden.

7. Pas op voor uw collega’s van de IT, want ze kunnen wel eens een spion zijn van een buitenlands (groot)macht. Volgens de Britse geheime dienst MI5 zijn buitenlandse geheime diensten druk bezig met het rekruteren van IT-medewerkers bij grote ondernemingen om toegang te krijgen tot computersystemen. Dit meldt de Financial Times. Volgens de zakenkrant is MI5 topmannen van het Britse bedrijfsleven aan het waarschuwen voor de snode plannen van buitenlandse mogendheden.

8. Griekse schuldsanering, maar nu nog even niet. De Griekse minister van Financiën Stournaras zei gisteren naar aanleiding van het overleg met zijn collega’s van de Eurogroup dat er pas in oktober wordt gekeken naar verlichting van de schuldenlast. De eurozone heeft het namelijk te druk met het boekenonderzoek en de stress test van de ECB. De Grieken moeten daarom wachten tot de ECB klaar is, want pas ergens in het vierde kwartaal zal zijn. Griekenland streeft naar lage rentestanden en verlening van de looptijden op de noodleningen. Griekenland heeft een gedeeltelijke kwijtschelding van schuldenberg van 175 procent van het BBP nodig, maar dat is taboe voor de eurozone en Stournaras durft er daarom zijn vingers niet aan te branden en het woord kwijtschelding niet eens in de mond te nemen.

9. Europese aandelenbeurzen boeken vanochtend lichte winsten waarbij meevallend economisch economisch nieuws uit de eurozone wordt getemperd door verdeelde kwartaalcijfers van bedrijven en aanhoudende zorgen over de Oekraïense crisis.

10. De beursagenda is vandaag aan de lege kant en beleggers hebben het vizier vooral gericht op de getuigenverklaring morgen van Fed voorzitter Janet Yellen en het rentebesluit van de ECB op donderdag. Waarschijnlijk zal de ECB wederom geen actie ondernemen in de veronderstelling dat de aantrekkende economie er voor zal zorgen dat de inflatie langzaam maar zeker begint te stijgen richting de doelstelling van 2 procent.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl