Als kleine ondernemer kom je vaak genoeg voor onverwachte financiële tegenvallers te staan. Een kapotte laptop, een klant die nog niet heeft betaald of een grote opdracht die niet doorgaat. Balen, want het zorgt ervoor dat je minder middelen hebt om te investeren in je toekomst. Terwijl dat – nu de coronacrisis op zijn eind lijkt te lopen – is wat je wilt doen.

Ben jij eerder iemand die de zaken in de hand houdt, dan iemand die van financiering gebruikmaakt? Dan kan het slim zijn om een liquiditeitsplan te maken. Zo weet je precies hoe je inkomsten en uitgaven er voor de komende tijd uitzien. Op die manier wordt het makkelijker om handen en voeten te geven aan pieken en dalen.

Heb je meer overzicht, dan kun je gaan kijken naar hoe je via kleine veranderingen structureel geld kunt vrijmaken. Als kleine ondernemer zijn er genoeg mogelijkheden. Een paar opties op een rij:

1. Maak gebruik van VoIP-diensten

Nu je toch gewend bent geraakt aan het gebruik van VoIP-diensten – denk aan Zoom, Microsoft Teams of Google Hangouts – is het slim om dit ook na de coronacrisis door te trekken. Zo kun je in de meeste gevallen ook mobiel bellen via deze diensten en kun je besparen op je mobiele en vaste telefoonkosten. Ondertussen werk je met je team of freelancers gemakkelijk samen aan documenten.

2. Bespaar op je printkosten

Gebruik jij regelmatig je printer voor werk? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de slimme inkt bezorgservice, HP Instant Ink. Zo zit je nooit zonder inkt of toner en bespaar je tot 70 procent op je inktkosten, zonder dat je ergens aan vastzit.

HP Instant Ink is gebaseerd op het aantal pagina’s dat je print in plaats van cartridges. Je kiest een printplan op basis van het aantal pagina’s dat je maandelijks wilt gaan printen. Vervangende cartridges worden pas naar je toegestuurd wanneer je printer automatisch aan HP doorgeeft dat je oude inkt of toner bijna op is, dus niet per maand. De dienst is beschikbaar vanaf €0,99 per maand, inclusief recycling. Lees hier meer

3. Check je verzekeringen

Een verzekering afsluiten en er vervolgens nooit meer naar omkijken: het overkomt de besten. Toch is het slim om jaarlijks je verzekeringen tegen het licht te houden. Zijn de polisvoorwaarden nog hetzelfde? En loont het misschien om over te stappen? Een verzekering die vorige jaar als goedkoopste uit de bus kwam, hoeft dat nu niet meer te zijn.

Vaak is het goedkoper om de premie in één keer te betalen voor het hele jaar, in plaats van in termijnen. Kun je het geld dus in één keer missen, dan levert dat direct een besparing op. Daarnaast kan het lonen om je bedrijfsverzekeringen onder te brengen in een collectief. Dit levert je in veel gevallen mooie kortingen op.

4. Ga slim om met je inkoop

Of het nu gaat om producten of diensten: sneller dan met onderhandelen over je inkoop, kun jij je geld vaak niet verdienen. Wees niet bang om je leveranciers te vragen naar een goede deal in ruil voor loyaliteit. Heb je meerdere klussen voor een collega-ondernemer in de aanbieding: maak dan een mooie pakketprijs.

5. Doe een energiecheck

Uitzoeken hoe en waar je kunt besparen op je energiekosten is best lastig. Gelukkig bieden de meeste energieleveranciers tegenwoordig een (gratis) check aan om in kaart te brengen waar in jouw bedrijf de kansen liggen. Zo kun je snel berekenen waar je op de langere termijn geld kunt besparen.

Toegegeven: wil je écht impact maken, dan moet je waarschijnlijk investeren in een duurzame oplossing. Toch zijn er mogelijk een hoop quick wins te realiseren met advies van een expert. Denk aan tips voor je verbruik, led-verlichting of isolatie van bepaalde plekken.

6. Hou je aftrekposten scherp in de gaten

Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de ZZP’ers geen kaas heeft gegeten van de aftrekposten en toelages waarop ze als ondernemer recht hebben. Je hebt onder andere de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de willekeurige afschrijving…

Kosten als lunches, reiskosten, huurprijs en verzekeringen kun je natuurlijk ook aftrekken. Bekijk hier wat er allemaal mogelijk is. En ja, ook het printabonnement van HP valt in de categorie kantoorbenodigdheden en kun je dus als kostenpost opvoeren voor de belastingdienst.

Ook benieuwd naar HP Instant Ink? Probeer het nu voor jouw HP-printer en ontvang 10 euro Instant Ink-tegoed. Ga naar hp.com/nl.