Het boek Fire and Fury van de Amerikaanse auteur Michael Wolff over het eerste jaar van Donald Trump is als een bom ingeslagen.

Wolff bracht tussen januari en oktober 2017 veel tijd door in het Witte Huis, waar hij gebruikmaakte van de onervarenheid van de regering-Trump op het gebied van mediazaken.

De journalist had ‘semi-permanente’ toegang en ‘zat de hele tijd op een bankje in de West Wing’, zoals hij het zelf omschrijft.

Niettemin staan veel beweringen in het boek ter discussie, onder meer de claim van Wolff dat iedereen in het Witte Huis Trumps geschiktheid voor het presidentschap in twijfel trekt en dat Melania Trump huilde van wanhoop tijdens de verkiezingsnacht.

Zowel Trump als zijn woordvoerder Sarah Huckabee Sanders bestempelen het boek als incorrect en Trump liet uiteraard op Twitter van zich horen:

Hieronder volgen de zes hete hangijzers:


Trump zou niet weten wie John Boehner is

Voormalig voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden. Foto: AP

Wolff beschrijft in zijn boek een gesprek waarin de naam van John Boehner valt. Boehner was van 2011 tot 2015 voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Deze rol van 'speaker' is van groot belang en daarnaast diende Boehner ook als de Republikeinse partijvoorzitter tussen 2007 en 2011.

Het gesprek dat Wolff aanhaalt, gaat tussen Trump en de toenmalige baas van Fox News, Roger Ailes. Boehner zou een goede kandidaat zijn als stafchef voor Trumps regering, meende Ailes. Trump zou daarop gereageerd hebben met: 'Wie is dat?'

Diverse journalisten wezen echter op het feit dat Trump Boehner tweemaal aanhaalde op Twitter en een keer met hem golfde in 2013 - hoewel dat niet per se betekent dat Trump de politicus niet vergeten kan zijn.


De verbazing en wanhoop van het Trump-team toen ze de winnaars bleken

Sean Spicer. Foto: Win McNamee/Getty Images

Het team achter de Trump-campagne verwachtte helemaal niet meer om nog te kunnen winnen en was daarom zowel verbaasd als wanhopig, toen de uitslag tijdens de verkiezingsnacht gunstig uitpakte voor de controversiële vastgoedmagnaat.

Wolff beweert dat de campagneploeg wanhopig kennis nam van de uitslag en dat zowel Trump als zijn vrouw Melania die vreselijk vonden. Melania zou zelfs in tranen zijn uitgebarsten.

Voormalig perschef Sean Spicer ontkracht deze theorie: "Melania Trump was degene die president Trump aanmoedigde om mee te doen aan de verkiezingen. Zij steunde hem enorm en het idee dat ze gehuild zou hebben is nonsens."


Tony Blair zou hebben gewaarschuwd voor Britse spionage 

Foto: Neil Hall/Reuters Pictures

Tony Blair schoot een bewering van Wolff persoonlijk neer. Hij komt namelijk ook voor in het boek: de voormalige Britse premier zou Jared Kushner - de schoonzoon van Trump en een belangrijke adviseur - gewaarschuwd hebben dat de Britse overheid de verkiezingscampagne van Trump bespioneerde.

"Dit verhaal is compleet verzinsel, van begin tot eind", zei Blair tegen The Guardian. "Ik heb nooit een dergelijk gesprek gehad. Niet in het Witte Huis, noch buiten het Witte Huis; niet met Jared Kushner, noch met wie dan ook."

Blair meldde ook dat hij nooit een poging heeft gedaan om Trumps vertegenwoordiger in het Midden-Oosten te worden, een andere claim van Wolff. "Uiteraard, we hebben elkaar ontmoet en we bespraken daarbij het vredesproces. Maar ik was niet aan het vissen naar een baan. Ik ben nog steeds veel bezig met het vredesproces in het Midden-Oosten, maar ik heb absoluut geen verlangen naar een officiële positie. Nooit gezocht, aangeboden gekregen of gewild."


Veel van Wolffs dialogen zijn geen letterlijke verslagen

NBC-verslaggever Katy Tur. Foto: MSNBC

De schrijfstijl van Wolff en zijn wijze van verslaggeving staan eveneens ter discussie. In een tweet die NBC-verslaggever Katy Tur verstuurde, zet ze uiteen waarom de vrijblijvende presentatie van de feiten enorm te wensen overlaat.

"Wolff kan een paar serieuze vragen en kritiek verwachten over zijn gebruik van citaten. Het lijkt erop dat hij in de kamer is tijdens gesprekken die hij in zijn boek citeert, maar uit het nawoord blijkt dat het reconstructies zijn. Hoe kan hij zeker zijn wat zijn karakters hebben gezegd?"

Het is overigens niet de eerste keer dat Wolffs publicaties twijfels oproepen.


De bevriende miljardair Barrack noemde Trump 'dom'

Bevriend met Trump: Tom Barrack Jr. Foto: Stephen Shugerman / Stringer

Net als Trump is hij een vastgoedontwikkelaar en miljardair. Tom Barrack junior is een vriend van Trump maar zou volgens Wolff hebben gezegd dat Trump 'niet alleen gek is, maar ook dom'. Verslaggever van The New York Times Maggie Haberman meldt dat Barrack dat afdoet als 'totaal incorrect'.


Vice-stafchef verkeerd geciteerd

Katie Walsh, de voormalige vice-stafchef van Trump. Foto: Zach Gibson/Getty Images

Lang hield Katie Walsh het niet vol als plaatsvervangend stafchef in het Witte Huis: twee maanden en tien dagen, om precies te zijn. Ze was één van de weinige mensen in Trumps team die politieke ervaring meenam. Volgens Wolff stuurde zij het Witte Huis grotendeels aan, toen ze op haar post zat. Ze zou zich hebben laten ontvallen dat werken met Trump te vergelijken is met 'proberen uit te vogelen wat een kind wil'.

Maar bij nieuwssite Axios stelt Walsh dat ze iets dergelijks nooit gezegd heeft.

Meerdere personen in het Witte Huis staven haar verweer en andere media zetten ook vraagtekens bij de logica van de ontboezeming: waarom zou Walsh haar eigen positie en carrière in gevaar brengen door zich negatief over Trump uit te laten?

Wolff houdt vol dat hij opnames heeft van al deze gesprekken.

LEES OOK: De 6 grootste onthullingen uit het nieuwe boek over Trump’s periode in het Witte Huis