Verschillende landen zijn verwikkeld in een felle strijd om toonaangevend te zijn op het gebied van 5G-technologie.

De Verenigde Staten mikken op een door de particuliere sector geleide strategie die eerder zorgde voor 4G-dominantie.

China heeft de grootste telecommarkt ter wereld en zal naar verwachting in 2025 de grootste 5G-markt zijn.

Dit is een preview van het onderzoeksrapport The Global 5G Landscape van Business Insider Intelligence. Koop het rapport hier.

Een nieuwe generatie draadloze producten staat voor de deur. Verschillende landen zijn verwikkeld in een felle strijd om een toppositie in 5G, de technologie achter nog sneller dataverkeer via telecomnetwerken. In 2020 zal meer dan een vijfde van alle landen ter wereld 5G-diensten hebben gelanceerd.

Het veiligstellen van een toonaangevende positie op het gebied van 5G is voor veel landen een nationale prioriteit. De reden? Naar verwachting heeft de winnaar meer dan een decennium lang sterke economische concurrentievoordelen.

De uitrol van 5G is immers cruciaal voor een wereld waarin alles verbonden is. De technische upgrades zullen de adoptie van baanbrekende technologie een enorme impuls geven.

Terwijl we in het Westen volop bezig zijn met 5G, zijn het vooral ook de opkomende markten die hun krachten bundelen om zich voor te bereiden op de komst van het nieuwe netwerk voor mobiel dataverkeer.

Verwacht wordt dat 5G de ruggengraat gaat vormen van de vierde industriële revolutie. Alles bij elkaar zijn 5G-technologieën de komende 15 jaar goed een economische waard van naar schattingen 2.200 miljard dollar.

Business Insider Intelligence maakte een inventarisatie van de belangrijkste spelers op het gebied van 5G en dat resulteerde in twee rapporten: The Global 5G Landscape: Emerging Markets en The Global 5G Landscape: Market Leaders.

Market leaders maakt een analyse van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China, de drie regio’s die op dit moment aan kop gaan in de 5G-revolutie. Het onderzoek geeft van ieder land een overzicht met daarin de lokale telecommarkt en details over wat de ontwikkeling stuwt of belemmert. Wat doen de bedrijven in deze landen? En welke kansen liggen er voor het betreffende bedrijf?

Emerging Markets gaat in op India, Brazilië en Mexico, de drie landen die de 5G-revolutie in opkomende landen leiden. Deze regio’s behoren tot de snelstgroeiende en grootste mobiele markten ter wereld. De verwachting is dat ze de eerste zijn met een landelijk dekkend 5G-netwerk. De acceptatiegraad ligt hier veel hoger dan in andere opkomende economieën.

De bedrijven die in deze rapporten worden genoemd zijn: AT&T, China Mobile, China Telecom, China Unicom, Ericsson, Huawei, KT, LG, LG Uplus, Nokia, Samsung, SK Telecom, Sprint, T-Mobile, Verizon, ZTE, America Movil, Bharti Airtel, Claro, Reliance Jio, Telcel, Telefónica, TIM Brasil, Vivo en Vodafone Idea.

Een paar takeaways uit de rapporten:

• De Verenigde Staten herhalen de door de particuliere sector geleide strategie die eerder zorgde voor 4G-dominantie. Deze aanpak biedt providers autonomie over hun eigen implementatiestrategieën en -methoden, wat de concurrentie stimuleert en uiteindelijk resulteert in innovatie en investeringen.

Zuid-Korea was het tweede land ter wereld met een 5G-netwerk en is hard op weg om de wereldwijde leider te worden qua 5G-penetratie. De snelle 5G-implementatie is het resultaat van een praktische aanpak van de regering.

China heeft de grootste mobiele markt ter wereld en zal naar verwachting in 2025 de grootste 5G-markt worden.

• In India zullen de kansen die worden geboden door de snelle opkomst en de enorme omvang van de telecommarkt alleen maar worden vergroot. India blijft dan ook de belangrijkste regio voor bedrijven in de telecommunicatie.

Brazilië ziet dat de écht disruptieve kracht van 5G tot zijn recht komt in het Internet of Things (IoT).  Het is dus ook dé plek waar techspelers met een focus op IoT willen zijn.

• Als een belangrijke innovatiehub voor veel wereldwijde techgiganten, zal Mexico een belangrijke rol spelen in connectiviteit en technologie.

Kortom, de rapporten:

  • Onderzoeken waarom 5G in elk onderzocht land een nationale prioriteit is.
  • Beschrijven de verschillende strategieën die de landen volgen op weg naar 5G.
  • Onderzoeken de mogelijkheden om de komst van 5G in elk land te bevorderen.
  • Beschrijven de verschillende strategieën van landen om de toekomst van 5G-connectiviteit te bepalen.
  • Duiken in opmerkelijke telecombedrijven en bieden een diepgaand overzicht van hun 5G-lanceringsplannen.

Koop en download de rapporten hier.