Twee handelaren van de Rabobank in Londen zijn donderdag door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor.

De hoogte van de straf voor Anthony Allen en Anthony Conti wordt vastgesteld op 10 maart.

Een woordvoerder van de bank wilde geen commentaar geven op de veroordelingen. De 44-jarige Allen en Conti (46) werkten in Londen, waar zij volgens de aanklacht vier jaar lang samenspanden met collega’s, ook van andere banken, om het Libortarief vast te prikken.

Drie Rabo-collega’s van het Londense kantoor getuigden tegen het tweetal in ruil voor strafvermindering. In totaal zijn in de VS dertien mensen aangeklaagd, onder wie zeven ex-Rabo-handelaren.

Veertien jaar cel

In augustus kreeg een voormalige handelaar van de banken UBS en Citigroup, Tom Hayes, als eerste een gevangenisstraf opgelegd in de zaak. Hayes moet veertien jaar brommen, oordeelde een Britse rechter. In een tweede zaak moeten zes handelaren voor de rechter verschijnen. Ze houden allemaal vol onschuldig te zijn.

Oud-Rabo-medewerker Paul Robson gaf vorig jaar al toe gesjoemeld te hebben met het rentetarief. Zijn strafmaat wordt echter pas in juni 2017 bepaald. Robson werd vorige maand gearresteerd in Australië en moet nog worden uitgeleverd.

Rabobank schikte in 2013 met toezichthouders in Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De bank betaalde destijds een boete van 774 miljoen euro voor manipulatie van zowel de Libor- als de Euriborrente.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl