Bij elke koerscorrectie van de bitcoin en andere cryptovaluta komt de vraag op of deze munten wel bestaansrecht hebben. Ook hoor je op deze momenten steevast de roep om strengere regulering van de kant van de toezichthouders. Maar, hoe kijken particuliere beleggers zelf naar de ontwikkelingen rond cryptovaluta? Handelsplatform LiteBit en Business Insider peilen wekelijks te stemming onder de lezers van het nieuwsplatform.

Niet geschrokken van koersdaling bitcoin

De forse koersdaling in mei van meer dan 57.000 naar iets meer 30.000 dollar per bitcoin jaagt de bezoekers van de website weinig schrik aan, zo blijkt. Ook nu de koers al dik een maand iets boven de 30.000 dollar blijft, denkt 58 procent van de ondervraagde lezers dat de bitcoin aan het eind van het jaar een stuk hoger zal noteren.

Van de respondenten op de peiling denkt 20 procent dat de bitcoinkoers aan het eind van het jaar de 55.000 dollar aan zal tikken: een all time high. 16 procent verwacht een koers boven de 75.000 dollar en 22 procent denkt zelfs dat de grens van 100.000 dollar nog dit jaar wordt doorbroken.

Bij de 42 procent ‘pessimisten’ denkt meer dan de helft dat de koers zal blijven hangen rond, of iets onder het huidige niveau.

Waar de meerderheid niet zoveel zorgen maakt om koersdalingen – dat is nu eenmaal iets waar je als belegger rekening mee moet houden – zijn de meningen ten aanzien van de noodzaak van regulering verdeeld.

De helft van de gepeilde lezers geeft aan dat het aanscherpen van de regels om witwassen tegen te gaan noodzakelijk is. Dan is er een groep, 13 procent, die over dit onderwerp geen uitgesproken mening heeft. De overige 38 procent van de respondenten denkt dat regelgeving vooral innovatie in blockchaintechnologie en cryptovaluta in de weg zal staan.

Betaalmiddel of oppotmiddel

Op basis van alle peilingen van de afgelopen weken, zie je dat een derde van de ondervraagden een sterk geloof heeft in crypto in het algemeen en in bitcoin en ethereum in het bijzonder. Ze geloven dat de koers nog flink gaat stijgen en baseren dat ook op hun inzicht dat cryptomunten meer en meer als betaalmiddel geaccepteerd zullen worden.

Dat laatste inzicht wordt gedeeld door 32 procent van de respondenten. Daarnaast is er een groep die wel in crypto investeert of dat overweegt, maar het vooral ziet als een oppotmiddel. En ten slotte is er een groep die het liever houdt bij traditionele investeringen.

Angst en realisme over risico’s bitcoin

Uit de antwoorden op de vragen op Business Insider blijkt dat ook zij die in cryptomunten investeren, goed nadenken over de risico’s. Opvallend is bijvoorbeeld dat slechts 30 procent vrienden en bekenden zou aanraden om in crypto te stappen, een groep die een stuk kleiner is dan de groep die aangeeft in crypto te handelen. Men beseft kennelijk dat investeringsbeslissingen een goede individuele afweging vereisen.

Waar maakt men zich dan zorgen over? Dat blijkt dat vooral het risico op hacks en het kwijtraken van wachtwoorden te zijn. Niet vreemd dus dat 73 procent bij de keuze voor een handelsplatform vooral kijkt naar de veiligheid van het handelsplatform.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met LiteBit. LiteBit is een platform waar je op een veilige en gemakkelijke manier bitcoin en meer dan 50 andere cryptovaluta kunt kopen en verkopen. Litebit werkt met verschillende betaalmethoden, zoals iDeal en creditcard. Er is ook een app. Lees meer!