Een beroemd citaat van superbelegger Warren Buffett luidt: “Wees terughoudend als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen terughoudend zijn”. Het inspireerde generaties beleggers.

De sober levende Buffett, die ook wel het Orakel uit Omaha wordt genoemd, is voor veel beleggers een rolmodel geweest.

Afgelopen weekend kondigde de 94-jarige Buffett aan zijn rol als CEO van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway in de loop van dit jaar neer te leggen. Buffet kocht Berkshire in 1965 en transformeerde de onderneming van een worstelende textielfabriek in een investeringsmaatschappij met een waarde van meer dan duizend miljard dollar. Zijn vertrek markeert het einde van een tijdperk.

De aandelen van Berkshire Hathaway hebben in zes decennia meer dan 5.500.000 procent rendement opgeleverd, gemiddeld ongeveer 20 procent per jaar, vergeleken met een stijging van 39.000 procent van de brede S&P 500-index in dezelfde periode.

Van professionals tot eenvoudige particuliere beleggers, de nalatenschap van Buffett heeft blijvende waarde. Dit zijn 5 lessen uit de carrière van Warren Buffett die je kunt gebruiken voor je eigen beleggingen.

1. Koop bedrijven, geen aandelen

Een van de belangrijkste pijlers van het succes van Buffett is zijn vermogen om te denken als eigenaar van een bedrijf op de lange termijn en niet als een speculant op de beurs.

"Als je niet bereid bent om een aandeel tien jaar te houden, moet je niet eens overwegen om het tien minuten te bezitten", schreef Buffett in de brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway uit 1996.

"Je koopt niet zomaar een naam, je bent eigenlijk mede-eigenaar van een bedrijf", zegt financieel adviseur David Crowell van vermogensbeheerder D.A. Davidson. "Als een vriend je zou vragen om 5.000 euro te investeren in zijn bedrijf, zou je daar ook over nadenken: Wat kenmerkt deze vriend? Hoe gekwalificeerd is hij? Hoe ziet dit bedrijf eruit?"

Dat betekent dat beleggers moeten uitzoeken hoe een bedrijf daadwerkelijk geld verdient. Denk aan het managementteam, de kracht van het merk en het concurrentievoordeel dat een bedrijf kan hebben.

2. Beleg in dingen die je begrijpt

Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger populariseerden de term "de cirkel van competenties" een denkkader dat beleggers aanspoort om alleen te beleggen in bedrijven of industrieën die ze begrijpen.

Het is prima als je cirkel klein is. Belangrijker is dat je weet hoe de bedrijven binnen die cirkel opereren.

Buffett vermeed jarenlang techaandelen, omdat hij vond dat hij de sector niet goed genoeg begreep. Pas in 2016 investeerde hij in Apple, dat sindsdien uitgroeide tot Berkshire’s grootste belegging.

Wat veranderde er? Buffett kocht Apple, omdat hij het zag als een sterk consumentenmerk met een ijzersterk vermogen om klanten aan zich de binden. "Ik begrijp de telefoon niet, maar ik begrijp wel het consumentengedrag," zei Buffett tijdens de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway in 2023.

Denk je eraan om te investeren in de bitcoin, omdat crypto overal in het nieuws is? Of spring je op de AI-trein, terwijl je geen idee hebt hoe die technologie werkt? Niet doen, is het advies van Buffett.

3. FOMO is je grootste vijand

Het is verleidelijk om mee te doen met populaire trends op de beurs, maar het trackrecord van Buffett laat zien dat het juist loont om terughoudend te zijn als iedereen gretig is, en omgekeerd.

"Als iedereen mee wil doen, is dat waarschijnlijk niet het juiste moment. Je betaalt waarschijnlijk te veel", zegt financieel adviseur Crowell. "Als je daarop bent voorbereid en wat geld beschikbaar hebt, kun je profiteren van terughoudendheid."

Tijdens de kredietcrisis van 2008 raakte de beurs in paniek door het instorten van financiële instellingen zoals Lehman Brothers, maar Buffett liet die koopkans niet voorbijgaan. Hij investeerde 5 miljard dollar in zakenbank Goldman Sachs door preferente aandelen te kopen die jaarlijks 10 procent dividend uitkeerden. In maart 2011 kocht de zakenbank de preferente aandelen terug van Berkshire, toen er al 1,2 miljard dollar aan dividenden was uitgekeerd.

4. Cash is king

Je hoeft niet altijd elk dollar of euro in de aandelenmarkt te beleggen. Soms zijn er gewoon geen aantrekkelijke koopkansen.

Berkshire verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar netto voor 1,5 miljard dollar aan aandelen, waardoor de cashpositie op een recordhoogte van 348 miljard dollar kwam. De waarderingen op de beurs zijn momenteel hoog en Buffett ziet momenteel niet veel kansen om kapitaal op in te zetten.

In plaats daarvan heeft hij een grote buffer opgebouwd in contanten en kortetermijnbeleggingen met rente-inkomsten.

Geld achter de hand houden stelt je in staat om bij een beursdip te kopen, zeker in de onrustige markt van nu. "De truc is: als er niets te doen is, doe dan niets", zei Buffett ooit.

    5. Maak een plan en houd je eraan

    Buffett werd niet van de ene op de andere dag extreem rijk: 99 procent van zijn vermogen kreeg hij pas na zijn 50e.

    Tijd, discipline en het rente-op-rente effect zijn allemaal cruciaal geweest voor het succes van Buffett. Neem bijvoorbeeld zijn investering in Coca-Cola. Tussen 1988 en 1989 kocht hij voor 1,3 miljard dollar aan aandelen van het bedrijf.

    "Groei was verzekerd. Het enige dat Charlie en ik hoefden te doen was de dividendcheques innen", schreef Buffett in het jaarverslag van Berkshire Hathaway uit 2022. Het belang van Berkshire in Coca-Cola wordt nu gewaardeerd op meer dan 28 miljard dollar.

    Maar het gaat niet alleen om de aandelen die je koopt. Het gaat ook om het opbouwen van gezonde financiële gewoonten, zoals het vermijden van hoge schulden, regelmatig beleggen en vroeg beginnen, zo luidt het advies van Buffett.

    LEES OOK: Dit moet je weten over Greg Abel, de beoogde opvolger van superbelegger Warren Buffett